Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Tillsyn tobaksförsäljning

Nässjö kommun har enligt lagen om tobak och liknande produkter skyldighet att genomföra tillsyn på försäljningsställen av tobak.

Syftet med tillsynen är att kontrollera så att tillståndshavaren efterlever de krav som ställs i lag om tobak och liknande produkter. Syftet är även att informera tillståndshavaren om gällande regler samt att stödja tillståndshavaren att klara de krav som ställs i lagen.

Tillståndshavarens skyldigheter

Ägare eller butiksansvarig är de som är ansvariga för att försäljningen av tobak på försäljningsstället sker i enlighet med reglerna i lagen. Det är dem som är ansvariga för att personalen blir utbildade i försäljningsreglerna och de rutiner som butiken har tagit fram vid försäljning.

Tillsynsbesök

Vid tillsynsbesöket tas följande punkter upp med ägare eller ansvarig i butiken:

  • Märkning av tobak
  • Rutinerna för försäljning i egenkontrollprogram
  • Försäljningsreglerna
  • Om många unga försöker köpa
  • Vid vilken ålder kontrolleras legitimation
  • Kontroll av dekal om åldersgräns
  • Kontroll av marknadsföring/reklam

Inre tillsyn

Inre tillsyn är kontroll av tillståndshavaren lever upp till de krav som ställs vid beviljandet av tillståndet och att lagen efterlevs.

Tillsynssamverkan

Tobakstillsyn på försäljningsställen genomförs av alkoholhandläggaren i Nässjö kommun ofta samverkan med handläggare från annan höglandskommun eller polis.

Tipsa om butiker som inte följer lagen

I de fall en butik bryter mot gällande regler om försäljning av folköl och tobak tar Nässjö kommun tacksamt mot upplysning om händelsen. Vänligen förmedla informationen till alkoholhandläggare.

Kontakt

Expandera Minimera

Socialförvaltningen
Frida Phalén, alkoholhandläggare
frida.phalen@nassjo.se
0380-51 86 09


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.