Mål 12: Hållbar konsumtion och produktion

Mål 12, att säkerställa hållbara konsumtions- och produktionsmönster. Alla varor i affären behöver naturresurser för att tillverkas.

Genom att producenterna tillverkar varor som håller länge behöver man inte använda lika mycket naturresurser som när man måste tillverka nya hela tiden. Om en produkt fortfarande fungerar kan den säljas eller skänkas när du inte längre behöver den. Om det är en vara du inte använder så ofta kan du istället låna eller hyra den.

”En borrmaskin används i genomsnitt i 15 minuter under sin livslängd, vi behöver inte ha en varsin utan skulle lika gärna kunna låna eller äga en tillsamman” (precis som med bilpool. Finns appen hygglo för att kunna hyra och hyra ut varor/produkter)

Det här gör Nässjö kommun:

• Jobbar med att minska matsvinnet vid kommunala storkök.
  • Bedriver tillsyn gentemot företag så hantering av kemikalier och avfall inte leder till miljöförstöring, ser även till att företagen städar upp efter sig om det skulle blivit en förorening.
  • Gör i så stor mån det är möjligt inga onödiga köp utan använder befintliga resurser och lånar mellan avdelningarna (förvaltningarna?).
  • Har uppsatta miljökrav vid kommunala upphandlingar.
  • Behovsmätningar för att se hur många fordon kommunen behöver (har vi inte nyligen minskat antalet?)

Det här kan du göra själv:

• Försöka att planera sitt resande, ta med termos eller kaffe i termos för att minska på engångsprodukter vid köp av kaffe på stan.
  • Handla second hand!
  • Fundera på om produkten kan lagas innan du slänger den, om du inte behöver den kan du sälja eller skänka för att låta det få leva vidare hos någon annan och på så vis spara på naturens resurser. Bild på avfallstrappan?
  • Ät upp maten, resterna kan du lägga i en matlåda för att äta imorgon.
  • Köp inte mer mat än du hinner använda.
  • Köp varor som håller länge!
  • Fundera på om du kan låna av någon innan du köper något, kanske finns det att köpa second hand.
  • Anordna klädbytardagar.
  • Byt kläder och skor med kompisar.
  • Låt dina barn få ärva kläder från syskon och kompisar, låt dessa sedan få gå vidare till dina kompisars kläder.

Expandera Minimera

Avdelningen för tilväxt och hållbar utveckling

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.