Skolval
Här hittar du information kring urvalsprinciper vad gäller skolplacering inom Nässjö kommuns grundskolor.
Ansökningsperiod för skolval
Skolvalsperioden är öppen mellan 8—26 januari 2025.
minaskolval.se/nassjo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Riktlinjer för skolval
Skollagen säger att ett barn har rätt till en skolplacering enligt vårdnadshavares önskemål om det aktuella önskemålet inte innebär att ett annat barns rätt till en skola nära hemmet åsidosätts. För att säkerställa en likvärdig process, avseende vilka prioriteringar som ska gälla när fler elever önskar plats på en skola än vad skolan har möjlighet att ta emot, krävs kommunövergripande riktlinjer.
Förvaltningen har en riktlinje för skolval i Nässjö kommun, som är i överenstämmelse med nu gällande lagstiftning. Det medför att alla elever i Nässjö kommun gör ett personligt skolval inför start i förskoleklass samt inför årskurs 7.
Skolvalet 2025 är öppet i januari
Under mars månad får vårdnadshavare ett mail som bekräftar att skolvalet är klart. För att ta del av beslutet loggar du in på länken nedan.
Om du inte ansöker om skola kommer ditt barn bli placerad enligt Nässjö kommuns urvalsprinciper.
Logga in för att se beslut om ditt barns placering.
Mina skolval Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Urvalsprinciper inför skolval av förskoleklass och åk 7
Särskilda skäl
Undantag kan göras från ordinarie antagningsregler för barn som har särskilda skäl att gå i en viss skola. Antagning på särskilda skäl prövas av grundskolechef i varje enskilt fall.
Vårdnadshavares önskemål
Vårdnadshavare har möjlighet att lämna önskemål om placering vid skolor som har tillgängliga platser i samband med ordinarie ansökningsperiod eller i särskilda fall under läsåret. Om antalet sökande till en
skola är mindre än antalet tillgängliga skolplatser så bereds alla barn plats på skolan utifrån vårdnadshavarnas önskemål.
Syskonförtur (bara aktuellt vid förskolevalet)
Syskonförtur gäller för elev som ska börja förskoleklass om eleven har syskon på samma skola i årskurs 1-3 kommande läsår. Syskonförtur gäller även för elever som är folkbokförda på samma adress och ingår i samma familj men inte är biologiska syskon.
För att syskonförtur ska gälla måste man uppge syskonet vid ansökan.
Relativ närhet
Kommunen ska i första hand utgå från vårdnadshavarens önskemål när en elev placeras på en viss skola. När antalet elever överstiger antalet platser som skolan kan erbjuda, måste kommunen använda sig av ett urval utifrån relativ närhet.
Det innebär att om vårdnadshavare till barn A och vårdnadshavare till barn B valt samma skola och bara ett av barnen kan erbjudas plats, så har det barn företräde som har längst skolväg till näst-närmsta skola. Med skolväg avses avstånd mellan hem och skola på gång- eller cykelvägar, inte fågelvägen.
Avståndsberäkning gällande skolväg
Avståndet räknas kortaste vägen mellan barnets folkbokföringsadress och den sökta skolan. Det avståndet jämförs med den kortaste avståndet mellan barnets folkbokföringsadress och den alternativa skolan.
Övriga skolor används i beräkningen av den relativa närheten: Den är:
- Den näst närmaste skolenheten (om eleven önskat skolenheten närmast hemmet), eller
- Den närmaste skolenheten (om eleven inte önskat skolenheten närmast hemmet).
Sara och Ali har önskat samma skola (A). Sara har 600 meter till sin referensskola (B) och 500 meter till sin önskade skola (A). Relativ närhet för Sara är 600–500=100 meter. Ali har 850 meter till sin referensskola (C) och 700 meter till sin önskade skola (A). Relativ närhet för Ali är 850–700=150 meter.
I detta exempel är det Ali som får gå på sin första önskade skola (A) eftersom han har längre relativ närhet än vad Sara har. Detta trots att Sara har närmare till sin första önskade skola (A). Sara, som placeras på skola B, får oavsett detta en kortare skolväg än Ali.
Lottning
Lottning tillämpas som sista urvalsprincip om elever har samma relativa närhet till sökt skola.