Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Tillsyn försäljning av folköl

Nässjö kommun har enligt alkohollagen skyldighet att genomföra tillsyn på försäljningsställen av folköl.

Syftet med besöket är att informera om de regler som gäller vid försäljning, kontrollera att reglerna följs samt stödja butiksägare att klara de krav som ställs i lagen.

Tillståndshavarens skyldigheter

Ägare eller butiksansvarig är de som är ansvariga för att försäljningen av folköl på försäljningsstället sker i enlighet med reglerna i alkohollagen. Det är dem som är ansvariga för att personalen blir utbildade i försäljningsreglerna och de rutiner som butiken har tagit fram vid försäljning.

Tillsynsbesök

Vid tillsynsbesöket tas följande punkter upp med ägare eller ansvarig i butiken:

  • Rutinerna för försäljning i egenkontrollsprogrammet
  • Försäljningsreglerna
  • Om många unga försöker köpa
  • Vid vilken ålder kontrolleras legitimation
  • Kontroll av dekal om åldersgräns
  • Kontroll av marknadsföring/reklam

Brister

I de fall brister framkommer under tillsyn i butik åtgärdas detta oftast direkt under besöket. Går inte detta så bestäms en tid för ett uppföljande tillsynsbesök då bristerna skall vara åtgärdade. Dekaler om åldersgräns och egenkontrollsprogram delas ut vid behov.

Tillsynssamverkan

Folkölstillsyn på försäljningsställen genomförs av alkoholhandläggaren i Nässjö kommun ofta samverkan med handläggare från annan höglandskommun eller polis.

--------  Tips om butiker som inte följer lagen ---------
I de fall en butik bryter mot gällande regler som gäller vid försäljning av folköl och tobak tar Nässjö kommun tacksamt mot upplysning om händelsen. Vänligen förmedla informationen till alkoholhandläggaren (se kontaktuppgifter).

Kontakt

Expandera Minimera

Socialförvaltningen
Frida Phalén, alkoholhandläggare
frida.phalen@nassjo.se
0380-51 86 09


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.