Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Möt kart- och mätningsingenjören Dominika

Möt Dominika Florian, en kart- och mätningsingenjör från Polen som efter en semester i Sverige landade i Nässjö på heltid. Hör henne berätta om vardagen i en teknisk bransch som ständigt utvecklas, om att visualisera visioner för nya stadsdelar med hjälp av kartor i 3D, och den härliga stämning som råder bland kollegorna på ”vinden”.

Det var när Dominikas pojkvän fick ett jobberbjudande i Sverige som tanken på att flytta hit växte fram. Efter att ha spenderat en sommar här var de till slut övertygade och 2017 gick flyttlasset. I Polen studerade Dominika till lantmätare på universitetet och så snart hon kommit till Sverige, och läst några kurser i det svenska språket, fick hon jobb på kartenheten på Vetlanda kommun. Eftersom hon bosatt sig i Nässjö siktade hon på att en dag jobba på hemkommunens kartenhet, och hösten 2021 dök det äntligen upp en tjänst. Dominika sökte och det gick vägen. I dag jobbar hon som Kart- och mätningsingenjör på Nässjö kommun.

Kartenheten håller till på ”vinden” på Vipan och är en del av samhällsplaneringskontoret. Kort sammanfattat är enhetens uppdrag att samla in och analysera geografisk information. Bland annat ansvarar de för adress- och lägenhetsregister och uppdaterar befintliga kartor över kommunens geografiska position.

- En del av det vi gör är att uppdatera kommunkartan med information om nya byggnader, specificera höjdmeter och markdetaljer, och säkerställa att rätt geografisk information finns i kommundatabasen. Den kommunala databasen synkroniserar med lantmäteriets databas så när vi uppdaterar information om byggnader, lägenheter och adresser i vår bas så uppdateras dem även nationellt, förklarar Dominika.

När man jobbar som kart- och mätningsingenjör är ingen dag den andra lik. Dominika trivs med variationen i att få jobba både praktiskt och teoretiskt. Framför allt gillar hon att få jobba både utomhus och inomhus. Att en förmiddag åka ut till en tomt och göra fältinmätningar för att sedan på eftermiddagen uppdatera kartan i systemet. Just nu håller Dominika på att ta fram byggnader och markdetaljer över Nässjö i 3D med hjälp av flygbilder och verktyget ESPA. Fördelen med 3D-kartor är att man får en verkligare bild av hur platsen ser ut, och enklare kan visualisera hur nya stadsdelar planeras. 3D-kartor är ett fantastiskt hjälpmedel när man planerar nya områden. Exempelvis blir byggnadernas proportioner tydligare och man kan enklare kontrollera att stadsbilden känns enhetlig.

Att verka i en tekniskbransch är en utmaning och det gäller att ständigt bevaka sin omgivning och hålla sig uppdaterad. Något som Dominika tycker att Nässjö kommun är bra på.

- Som arbetsgivare är man lyhörd och har förståelse för vilka verktyg vi behöver för att kunna göra vårt jobb på bästa sätt. Det är naturligtvis en utmaning att alltid ha de senaste mätinstrumenten och bästa programvarorna när branschen är under ständig utveckling, men vi har utrustning som är tillräckligt modern för de arbetsuppgifter vi står inför och det uppskattar jag, säger hon.

För att trivas i rollen som kart- och mätningsingenjör behöver man enligt Dominika ha ett sinne för matematik och problemlösning. Sen måste man vara jättenoggrann för varje millimeter gör skillnad. Ett intresse för teknik underlättar också förstås. På fritiden har Dominika även andra intressen. Hon brinner för snowboardåkning, läser gärna deckare och studerar kurser i svenska. Hon hälsar ofta på familjen hemma i Polen, men flytten till Sverige och Nässjö är inget hon ångrar.

- Nässjö är fantastiskt, både som plats och arbetsgivare. Atmosfären och arbetsklimatet på samhällsplaneringskontoret är toppen och alla bryr sig om alla. Vi har blivit som en familj! Jag trivs så bra här.


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.