Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Gå och cykla till skolan

Vinnarna har korats i utmaningen Gå och cykla till skolan. Alla grundskolor i Nässjö visade stort engagemang och det blev jämnt i toppen.

Här hittar du alla vinnare och resultat

Gå och cykla till skolan är en utmaning för elever och personal i Nässjös grundskolor som pågår 15 april - 3 maj. Under tre veckor får varje klass samla poäng genom att gå, cykla eller åka kollektivt till och från skolan.

Syftet med utmaningen är att minska bilåkandet, förbättra trafiksäkerheten, främja hälsan och bidra till en bättre miljö. Forskning visar att barn mår och presterar bättre när de rör sig mer.

Varje klass tävlar om ett pris per årskurs på 5 000 kronor. Pengarna ska användas till att göra något roligt för hela klassen. Det finns även ett pris för bästa skola.

När pågår utmaningen?
15 april – 3 maj 2024

Vem kan delta?
Elever och personal på alla grundskolor i Nässjö kommun.

Hur går det till?
Klassen samlar resepoäng genom att gå, cykla eller åka kollektivt till och från skolan. Klasslärare/mentor samlar in resepoäng på en resultataffisch. Elevernas poäng räknas om till ett snittpoäng per klass och den klass med högst snittpoäng vinner!

Vad kan man vinna?
Varje klass tävlar om ett pris per årskurs på 5 000 kronor. Pengarna ska användas till att göra något roligt för hela klassen. Det finns även ett pris för bästa skola.

Regler

  • Att cykla eller gå ger en poäng per färdväg.
  • Den som tar sig fram på ett annat aktivt sätt, till exempel med kickbike, får också poäng.
  • Resor med kollektivtrafik (buss, tåg, skolskjuts, taxi) ger en poäng per färdväg.
  • Varje deltagare kan få max 2 poäng per dag.
  • Att cykla, gå eller åka kollektivt är alltså syftet med utmaningen, men målsättningen är att alla ska kunna vara med. Det gäller även elever som av olika anledningar måste bli skjutsade i bil. De kan gå en uppmärkt slinga på skolans område. Att gå slingan en gång ger en poäng. Möjligheten att få poäng genom att gå slingan gäller endast årskurs F-6.

Fakta
Gå och cykla till skolan är aktivitet från Trafikkalendern. Under våren 2024 arrangeras en lokal variant i Nässjö kommun. På höstterminen genomförs Trafikkalenderns nationella utmaning, när skolor i hela Sverige tävlar mot varandra.

Trafikkalendern för bättre trafiksäkerhet i barns närmiljö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Samarbete
Gå och cykla till skolan är ett samarbete mellan Nässjös grundskolor, kommunledningskontoret och tekniska serviceförvaltningen.

Majblomman Nässjö sponsrar med prispengar till Bästa klass.
Second Hand-butiken Källan i Nässjö sponsrar med prispengar till Bästa skola.

Logotyp för Seconhand-butiken Källan i Nässjö. Logotypen har blå text och versaler. En illustration visar en gasell som betar under ett stort träd. 

Kontakt

Expandera Minimera

Projektledare
Karolina Haag Sjöberg
karolina.haagsjoberg@nassjo.se

Trafikingenjör
Jonas Funkquist
jonas.funkquist@nassjo.se


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.