Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Borgerlig vigsel

Alla som vill kan välja en borgerlig vigsel. Vigseln är en ceremoni utan religiösa inslag och vigseln förrättas av en person som är utsedd av Länsstyrelsen.

Ceremonin är i grunden kort, bara någon minut. Den som vill komplettera sin ceremoni med till exempel sång, musik och dikter kommer överens med vigselförrättaren om det. Du måste ha med dig legitimation till vigseln.

Intyg om vigsel

Innan vigseln måste båda parter har ett intyg om vigsel (hindersprövning). Detta intyg får man via Skatteverket. Du som bor i Nässjö kommun vänder dig till Skatteverket. Ansök i god tid innan. Handläggningstiden är 3-6 veckor. Intyget gäller endast i fyra månader.
Före vigseln – hindersprövning, Skatteverket

Vigselförrättare

Det är Länsstyrelsen som utser vigselförrättare. Uppdraget är personligt och inte kopplat till anställning eller förtroendeuppdrag inom Nässjö kommun.   En vigselförrättare kan tacka nej till uppdrag om föreslagen tid eller datum inte passar.
Vigselförättare i Nässjö kommun

Vittnen

Två vittnen måste närvara under akten för att vigsel ska bli juridiskt hållbar. Vittnena ska vara 18 år eller äldre. Om vigseln sker i Stadshuset och paret inte har egna vittnen med sig så kan några av tjänstemännen i Stadshuset ställa upp. Detta görs upp innan med den vigselförrättare som åtar sig uppdraget.

Plats

Normalt genomförs de borgerliga vigslarna i Stadshuset, i Carl Peterssons rum. Det är möjligt att förrätta vigsel även på annan plats. Detta görs upp med den vigselförrättare som åtar sig uppdraget.

Kostnad

Den borgerliga vigseln är kostnadsfri. Om vigseln inte genomförs i Stadshuset har vigselförrättaren rätt att begära ersättning av brudparet för resan till den plats där vigseln istället ska genomföras.

Bokning

Förfrågan om bokning görs hos Marika Vollertsen, telefon 0380-51 80 18 eller på medborgarkontoret, telefon 0380-51 80 00.

Under semesterperioden råder lägre bemanning och bokningsfunktionen är delvis stängd (se nyhetsflödet för instruktion om öppettider).

Kontakt

Expandera Minimera

Bokning borgerlig vigsel
Ansvarig handläggare medborgarkontoret
0380-51 80 18

Medborgarkontoret
0380-51 80 00
medborgarkontoret@nassjo.se

Hjälpte informationen på den här sidan dig?


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
×
Use Google to translate nassjo.se.
Please be aware that Nässjö kommun cannot take responsibility for the accuracy of the translation.