Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Signe sommarjobbar i funktionshinderomsorgen

Signe Gejervall fick sommarjobb på ett gruppboende i Nässjö kommun. Det ledde till ett stående uppdrag som timvikarie och en arbetsplats som känns som en familj.

Signe är 19 år och pluggar på samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning idrottspsykologi. Efter studenten vill hon gärna plugga till socionom.

Varför sökte du sommarjobb inom funktionshinderomsorgen?
Min syster har sommarjobbat på ett gruppboende och hon brukar alltid komma hem så glad ifrån jobbet och berätta hur mycket hon gillar det. Därför ville jag också prova.

Berätta om din arbetsplats
Det är ett gruppboende i Nässjö för personer med intellektuella funktionshinder. Här bor sex personer i egna lägenheter med dygnet-runt-bemanning. Det finns också gemensamma utrymmen för att umgås, äta tillsammans och titta på tv. Ibland gör vi utflykter med hela gruppen.

Hur gick det till när du sökte sommarjobb?
Jag sökte via sommarjobbsannonsen på Nässjö kommuns hemsida, där kunde man välja vilken verksamhet man helst ville jobba i. Sen fick jag komma på intervju hos chefen för verksamheten och även göra ett besök på boendet. De gillade mig och jag gillade dem. Och så fick jag jobbet!

Har du några tips till de som ska söka sommarjobb i Nässjö kommun?
Det är viktigt att tycka om att arbeta med människor. Om man arbetar på en gruppbostad som jag gör så måste man ha körkort. Man får gärna vara intresserad av omvårdnad och kunna laga mat. Men mitt viktigaste tips är att vara öppen för nya erfarenheter! Man lär sig väldigt mycket av att prova nya saker.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
På veckorna hjälper vi till med vardagliga sysslor som städning, att handla och laga mat. Vi spelar sällskapsspel tillsammans med de boende och pratar och skrattar. På helgerna kan det vara utflykter. Alla på jobbet är så positiva och det är kul att komma dit. Det är trevlig stämning och inte stressigt.

Vilka arbetstider är det?
Helt olika. I somras hade jag varierande arbetstider, både dag, kväll och helger. För mig känns det som ett skönt avbrott från skolans inrutade tider måndag till fredag.

Vad ska man tänka på när man är ny på jobbet?
Var öppen och våga göra fel, man lär sig mycket av sina misstag. Stressa inte upp dig för att du inte kan allt i början, låt processen ha sin gång. Och ställ många frågor till dina kollegor.

Hur är det att arbeta med människor med funktionshinder?
Jag tycker att det har varit utmaningar ibland, inte alls vad man är van vid. Där jag jobbar har de boende olika typer av intellektuella funktionsnedsättningar. Jobbet är helt unikt och jag har lärt mig mycket om människor. Och vi löser alltid problemen tillsammans i arbetsgruppen.

Vad behöver man veta inför ett arbetspass?
Man behöver veta vad som har hänt under veckan och vad som är på gång under dagen. Jag tycker att det är viktigt att lyssna på de boende och hur de vill lägga upp sin tid.

Behöver man några specialkunskaper?
Innan jag började mitt sommarjobb fick jag göra ett delegeringsprov om medicinering. Det var skriftligt och inte särskilt svårt. Sen fick jag träffa en sjuksköterska som ställde följdfrågor. Och nu kan jag ge mediciner till de som bor på gruppboendet.

När trivs du som bäst på jobbet?
Det är roligt när vi gör gemensamma utflykter och får se hur glada brukarna är över att vi gör något tillsammans. Vi har till exempel besökt Stalpet som är ett vattenfall i Aneby, Astrid Lindgrens värld och Länsdans med livemusik och dans. Det anordnas varje månad.

Hur är stämningen på jobbet?
Jättebra! Vi har kommit varandra väldigt nära och är som ett sammansvetsat team, nästan som en familj.

Har du lärt dig något nytt i funktionshinderomsorgen?
Ja massor! Jag har blivit bättre på problemlösning, det är viktigt att kunna samarbeta men ändå tänka självständigt. Man måste hela tiden vara öppen för att människor fungerar på olika sätt. Och så har jag fått större tålamod vilket har varit bra för mig, ha ha!

Nämn tre bra saker med jobbet

  • Man lär sig otroligt mycket om livet av att jobba med människor.
  • Både brukare och kollegor är väldigt trevliga att vara med. Vi har kul på jobbet!
  • Man känner sig uppskattad. Det känns bra att veta man gör någons vardag bättre och friare.

Skulle du rekommendera andra ungdomar att söka?
Absolut. Våga söka! Det här är det bästa jobbet jag har haft. Jag tycker lika mycket om att vara på jobbet som hemma.

En ung ljushårig kvinna spelar Fia med knuff. Hon tittar in i kameran med ett leende och sträcker fram armen för att flytta sin pjäs på brädan.

Kontakt

Expandera Minimera

Vikarieförmedlingen
0380-51 81 88
vikarie.formedlingen@nassjo.se


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.