Ekonomi och rådgivning
Via kommunen kan du få hjälp med frågor som rör din ekonomiska situation. Det kan vara rådgivning som gäller ekonomi och juridiska frågor, budgetrådgivning och ekonomiskt bistånd. Här kan du även boka tid för borgerlig vigsel och konsumentrådgivning.
Arbetsmarknad och jobbstrategi
Nässjö kommuns jobbstrategi är inriktad på att minska arbetslöshet och ekonomiskt bistånd genom innovativa arbetsmetoder och samverkan inom näringsliv och utbildning, med fokus på hållbar samhällsutveckling.
Alla kommunens förvaltningar och bolag är på olika sätt delaktiga i jobbstrategin. En del i strategin är att via arbetsmarknadsenheten, AME, skapa möjligheter för arbetslösa att göra praktik eller andra insatser i kommunala verksamheter och bolag. Detta sker i samverkan med arbetsförmedlingen och Nässjö lärcenter.
För mer information och kontakt,
Avgifter i socialtjänsten
Insatser via socialtjänsten eller kommunal hälso- och sjukvård (hemsjukvård) är belagda med en avgift. Hur mycket du betalar beror på dina inkomster, ditt bostadsbidrag samt den hyra du betalar för ditt boende.
För mer information och kontakt,
Begravning
I dag blir du inte längre automatiskt medlem i Svenska kyrkan. Du måste i stället själv begära medlemskap, eller dina föräldrar om du är under 18 år.
För mer information och kontakt,
Borgerlig vigsel
Alla som vill kan välja en borgerlig vigsel. Vigseln är en ceremoni utan religiösa inslag och vigseln förrättas av en person som är utsedd av Länsstyrelsen.
Ceremonin är i grunden kort, bara någon minut. Den som vill komplettera sin ceremoni med till exempel sång, musik och dikter kommer överens med vigselförrättaren om det. Du måste ha med dig legitimation till vigseln.
För mer information och kontakt,
Dödsboanmälan
När någon avlider ska en bouppteckning eller dödsboanmälan göras. En bouppteckning är en redovisning av den avlidna personens ekonomi och ska skickas till Skatteverket inom tre månader efter dödsfallet. I vissa fall görs i stället en dödsboanmälan. Ansökan om dödsboanmälan görs hos kontaktcenter i Nässjö.
För mer information och kontakt,
Ekonomiskt bistånd
Om du inte kan försörja dig själv eller din familj kan du ansöka om ekonomiskt bistånd.
Innan du kan få ekonomiskt bistånd måste du först undersöka alla andra möjligheter till egen försörjning. Har du till exempel pengar på banken, aktier eller fonder så måste du först använda dem. Även fastigheter och fordon ses som tillgångar som kan påverka din rätt till bistånd. Har du någon form av inkomst räknas den av från biståndet.
För mer information och kontakt,
God man, förvaltare och överförmyndare
Om en person på grund av sjukdom, funktionshinder eller andra omständigheter behöver hjälp att ta tillvara sina ekonomiska och personliga intressen i samhället kan detta skötas av en god man eller förvaltare.
Höglandets överförmyndarnämnd är gemensam för kommunerna Aneby, Eksjö, Nässjö, Sävsjö och Vetlanda. Verksamhetens kansli finns på Storgatan 7 A i Vetlanda.
För mer information och kontakt,
Konsument höglandet
Konsument Höglandet ger kostnadsfri och opartisk rådgivning till privatpersoner och företag. Verksamheten har två delar – budget- och skuldrådgivning och konsumentvägledning.
För mer information och kontakt,
Välfärdsguiden
Välfärdsguiden är en smart, tillgänglig och digital tjänst som guidar dig genom välfärdssystemet.
Välfärdsguiden är till för alla - för dig som söker stöd, för anhöriga och för personal på myndigheter. Här finns samlad kunskap och tips om insatser som leder till självständighet, egen försörjning, god hälsa och balans i livet.
Här kan du söka efter vägval och få förslag på vad som kan passa dig. Du får en bra helhetsbild och insyn i olika former av stöd.
Du kan hitta information och kontaktuppgifter till olika vägval. Dessutom kan du få svar på vanliga frågor och läsa om andra som varit i liknande situation. För mer information besök webbplatsen,
Välfärdsguiden, webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..