Funktionsnedsättning
Kommunen erbjuder olika typer av stöd, service och omsorg för dig med funktionsnedsättning, sjukdom eller skada. Det finns olika typer av boenden, boendestöd och möjlighet att ansöka om en kontaktperson. Om det och annat kan du läsa här.
Boendestöd
Personer som har en funktionsnedsättning och som bor i eget boende kan få stöd i sin vardag, så kallat boendestöd.
Boendestödet anpassas till den enskildes behov av, och möjligheter till, att utveckla ett normalt vardagsliv. För ytterligare information om boendestöd eller för att ansöka om insatsen kontakta en socialsekreterare.
För mer information och kontakt,
Bostadsanpassning
Du som är funktionshindrad kan få bidrag till att anpassa ditt hem för ett självständigt liv i eget boende. Du kan få bidrag oavsett om du bor i en hyresrätt, villa eller bostadsrätt.
Du kan ansöka för egen räkning eller för någon annan som bor tillsammans med dig. Du måste bo i bostaden året runt och åtgärderna måste vara absolut nödvändiga för ditt funktionshinder.
För mer information och kontakt,
Gruppbostad funktionshinder
I Nässjö kommun finns elva gruppbostäder för funktionshindrade.
Syftet med gruppboendet är att vuxna personer med funktionshinder som inte klarar eget boende eller boende i servicebostad ändå ska ha möjlighet att skapa sig ett eget hem.
För mer information om gruppbostäder och kontakt,
Insatser enligt LSS
Här finns information om LSS, vem som kan ha rätt till insatser enligt LSS samt vilka typer av insatser som finns.
Blankett för ansökan
Begäran om insatser enligt LSS, blankett Pdf, 1018.6 kB, öppnas i nytt fönster.
Vad innebär LSS?
LSS är en förkortning för Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Lagen finns för att ge personer med omfattande funktionsnedsättning det stöd som behövs för att kunna leva ett så självständigt liv som möjligt.
För mer information besök sidorna,
Kontaktperson
Du som har en funktionsnedsättning kan få en kontaktperson.
En kontaktperson är en medmänniska som hjälper dig som har en funktionsnedsättning att bryta isolering och ensamhet. Han eller hon blir en vän att umgås med. Ni kan till exempel fika, promenera, gå på bio eller något annat som intresserar er.
För mer information besök sidan,
Korttidsvistelse och korttidshem
Korttidsvistelse, korttidshem, läger och stödfamilj är olika former av stöd som personer med behov kan ansöka om. Stödet är behovsprövat och beslut fattas av socialseketerare.
Korttidsvistelse
Korttidsvistelse innebär att man tillfälligt bor utanför det egna hemmet för att få miljöombyte och rekreation. Korttidsvistelse kan också vara en möjlighet för anhöriga att få avlastning i omvårdnadsarbetet.
Korttidshem
Ett korttidshem är ett tillfälligt boende där barn och unga med funktionsnedsättning kan vistas en kortare eller längre tid. Korttidshemmet ska vara så likt ett vanligt hem som möjligt och barnet eller ungdomen har eget rum. Den som bor i korttidshemmet ska också få stöd och vård efter behov.
För mer information besök sidan,
Ledsagning
Den som har en omfattande funktionsnedsättning kan få ledsagning.
Ledsagning är en personlig tjänst för den som har en funktionsnedsättning. Syftet är att underlätta för personer med funktionsnedsättning så att han eller hon kan ta sig till och ifrån olika aktiviteter och delta i samhällslivet.
För mer information besök sidan,
Parkeringstillstånd
Den som på grund av funktionsnedsättning behöver parkera på särskild plats kan ansöka om parkeringstillstånd för rörelsehindrade.
Ansökan görs via blankett och skickas till tekniska serviceförvaltningen,
Formulär för ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad Pdf, 228.5 kB, öppnas i nytt fönster..
Läs mer om vad som gäller för parkeringstillstånd på Transportstyrelsens webbplats,
Parkeringstillstånd för rörelsehindrade, Transportstyrelsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
För mer information och kontakt,
Servicebostad funktionshinder
En servicebostad är en mellanform mellan ett helt självständigt boende i en egen lägenhet och en lägenhet i en gruppbostad.
I servicebostaden erbjuds du dygnet-runt-stöd i den egna lägenheten, utifrån dina egna behov.
För mer information och kontakt,
Särskilt anpassad bostad
Vuxna som behöver många hjälpmedel hemma och en tillgänglig bostad, kan få hjälp av kommunen med en särskilt anpassad bostad.
Stöd som exempelvis personlig omvårdnad eller praktisk hjälp i bostaden ingår inte.
För mer information och kontakt,