Allmän förskola 3-5 år

Barn mellan 3-5 år har rätt till allmän förskola från höstterminen det år barnet fyller tre år. Allmän förskola är avgiftsfri och bedrivs tre timmar per dag, fem dagar i veckan under skolans läsårstider. Det är frivilligt att delta i allmän förskola.

I Nässjö kommun gäller följande:

• Allmän förskola är en avgiftsfri pedagogisk verksamhet, som omfattar 525 timmar om året. Dessa är fördelade 15 timmar i veckan under grundskolans läsårstider och erbjuds alla 3-5 åringar, men deltagandet är frivilligt.
  • Allmän förskola för 3-5 åringar innebär att barnet är på förskolan 15 timmar per vecka (tre timmar per dag). Tiderna är kl. 08.30 – 11.30 eller kl. 13.00 – 16.00.
  • Du betalar ingen avgift för allmän förskola.
  • Avgiftsfri allmän förskola kan inte kombineras med en "vanlig" förskoleplats för föräldrar/vårdnadshavare som arbetar, studerar, är föräldralediga eller arbetssökande.
  • Den allmänna förskolan för 3-5 åringar samordnas med förskolans övriga verksamhet.

Ansökan och uppsägning

För barn som redan finns inskrivet i vår verksamhet ingår allmän förskola (525 timmar per år) i den pedagogiska verksamheten. Avgiften minskas med 25 % från och med augusti det år barnet fyller tre år.

Om ditt barn har en vanlig förskoleplats, men du vill byta till avgiftsfri allmän förskola, måste nuvarande plats sägas upp. Uppsägningstiden är två månader.

Om barnet har en plats i allmän förskola och förälder/vårdnadshavare önskar en vanlig förskoleplats ska ansökan göras i e-tjänsten för förskola och fritidshemlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Expandera Minimera

Har du frågor om allmän förskola?
Kontakta förskolechefen på din förskola.

Förskolor i Nässjö
Förskolor i kransorterna