Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Seniorer i skolan

Seniorer i skolan är ett projekt inom Nässjö kommun där äldre personer ideellt finns till hands som stöd, både för elever och lärare, i arbetet på skolor.

Barn behöver goda förebilder och sunda relationer till vuxna för att kunna utvecklas till självständiga individer. Men, många barn har ingen senior i sin närhet och saknar därför ett naturligt relationsutbyte med den äldre generationen. Seniorer i skolan blir representanter för sin generation.

Ökad vuxennärvaro skapar trygghet bland eleverna och ger förutsättningar för en lugnare arbetsmiljö. Seniorer i skolan ersätter inte ordinarie personal, utan fungerar som en extraresurs i klassrummet och i skolmiljöerna. En extra vuxen som har tid att lyssna, men också berika elevernas språk och kunskaper.

Vi tror också att det kan ge både glädje och mervärde för senioren att, efter sitt yrkesverksamma liv, fortsätta ett samhällsengagemang.

Att vara senior i skolan är ideelt och du får ingen lön. Däremot bjuds du på lunch och fika de dagar du är på plats i skolan. Du är även försäkrad. Du är i skolan helt frivilligt och kan när som helst avsluta ditt uppdrag eller avvika.

Det krävs ingen tidigare erfarenhet av att ha arbetat med barn, det är din närvaro och livserfarenhet som räknas! Inte minst ditt positiva förhållningssätt till barn.

Varje senior är knuten till en klass eller ett ämne och det vanliga är att du är på plats en dag i veckan. I samråd med läraren kommer ni överens om vad det är du kan hjälpa till med. Det kan exempelvis vara att sitta bredvid en specifik elev, lästräna, högläsning, eller finnas som stöd i korridoren, matsalen eller ute på rasten.

Är du nyfiken på att höra mer om vad det innebär att vara senior i skolan? Varmt välkommen att ta kontakt med någon i seniorledningen, alternativt grundskolechefen.

Du kan också anmäla dig till det kommande utbildningstillfället och avgöra efteråt om du vill engagera dig eller inte.

Alla som är intresserade av att bli senior i skolan genomgår två halvdagars utbildning. Du kan närvara på utbildningen och sedan bestämma dig i efterhand om du vill engagera dig eller inte. Vid tillfället går vi igenom vilka skolor som finns i Nässjö kommun och parar ihop dig med en skola som möter den åldersgrupp, område och ämne som du önskar verka inom.

Det första utbildningstillfället var den 13 maj. Nästa tillfälle är den 30 augusti. Utbildningen hålls då ute på de olika skolorna.

Om du inte deltog på första utbildningstillfället behöver du anmäla dig genom att kontakta Helena Petersson, grundskolechef och projektansvarig.

Kontakt

Expandera Minimera

Seniorledning
Tommy Gustafsson
070 980 56 05
tommy.gustafsson@nassjo.se

Karin Wahlberg Johansson
076 188 38 44
karin.w-j@hotmail.se

Margareta Stenke
076 221 26 61
m.stenke@hotmail.com

Projektansvarig
Helena Petersson, grundskolechef
0380 - 51 77 39
helena.petersson@nassjo.se


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.