Möt skogsteknikern Oskar
Skogsteknikern Oskar Karlsson jobbar med sitt stora intresse. Han brinner för naturen och spenderar gärna tid utomhus även när arbetsdagen är slut. Hör honom berätta om sina arbetsuppgifter som skogstekniker och hur skogen i kommunen påverkas av de rådande klimatförändringarna.
Djur och natur har alltid legat Oskar Karlsson varmt om hjärtat. För honom är det mer än bara ett intresse – det är en livsstil. Oskar är uppväxt på landet utanför Sävsjö och när gymnasievalet stundades föll det sig naturligt för honom att välja Skogsbruksskolan i Värnamo. Efter utbildningen har han både jobbat med manuell röjning och kört skogsmaskin, men att jobba enbart med det ena eller andra tycker Oskar är enformigt i längden. Idag jobbar han som skogstekniker på Nässjö kommuns skogsenhet och det är enligt honom en betydligt mer varierande vardag.
Skogsenheten är en del av tekniska serviceförvaltningen och har som uppdrag att se till att det alltid finns levande och frisk skog i kommunen. Skogsteknikerna tar hand om de träd som finns på kommunens marker, både i Nässjö tätort, kransorterna och skogsområden belägna i kommunen. De ansvarar för gallring, avverkning och plantering av ny skog, och hjälper kommuninvånare med olika beställningar. Det kan röra sig om samtal från Nässjöbor som vill ha hjälp att fälla träd eller gallra grenar som hänger olämpligt, antingen ner över deras tomt eller ut mot en trottoar eller väg.
- Som skogstekniker behöver man vara tillmötesgående, lösningsorienterad och alltid göra noggranna riskbedömningar, säger Oskar. Särskilt när man jobbar med träden inne i samhällena för att säkerställa att inga byggnader eller människor tar skada.
All skog avverkas aldrig samtidigt utan planeras noga utifrån etapper baserade på skogens ålder och skick. Så snart en del av skogen har avverkats planteras nya träd. Alla avverkningar, gallringar och planteringar dokumenteras i den digitala skogsbruksplanen så att man enkelt kan se vilken del av skogen som det är dags att avverka och plantera om. Men, att jobba med naturen är aldrig förutsägbart. Även om man planerar att en nyplanterad skog ska bli 80 år så finns det mycket som kan hända längs vägen som gör att det sällan blir helt som man tänkt sig. Stormar, klimatomslag och skadedjur. De senaste åren har klimatförändringarna varit påtagliga och det blir allt torrare i de småländska skogarna. Granskogar är beroende av mycket vatten och de senaste torra somrarna har orsakat en hel del förödelse.
- Granarna torkar ut, och i torra granar trivs granbarkborren. Träd som råkat ut för ingrepp av skadedjuret dör och behöver tas ner. Vi börjar komma i fas, men det har varit en lång resa, berättar Oskar. Vi har även börjat plantera mer tall och lövträd som tål torrare klimat.
När Oskar är ledig är det jakt som gäller. Oskar har även ett tiotal nötkreatur hemma på gården som han rår om. Det råder inga tvivel om att Oskar älskar livet på landet och att skogen är som hans andra hem.
- Det bästa med att jobba på Nässjö kommun är att jag får jobba med mitt stora intresse. På skogsenheten jobbar vi med frihet under ansvar. Det innebär att vi själva får planera vår arbetstid och jag trivs väldigt bra med den friheten. Jag har inget alls att gnälla på! säger Oskar muntert.