Meny Stäng Sök
Meny Stäng Meny

Idrott och musik

Idrott och musik

Drömmer du om en framtid inom sportens värld? Vill du ha möjlighet att kombinera ditt idrottsintresse med din gymnasieutbildning? Det kan du!

RIG – Riksidrottsgymnasiet - för dig som utövar idrott på elitnivå. Genom en RIG-utbildning får du möjlighet med gemensam träning med andra elever.
NIU – Nationellt godkänd idrottsutbildning - för dig som vill kombinera din utbildning med idrott. Idrotten sker i samarbete mellan gymnasieskolan och ett specialidrottsförbund.
LIU – Lokal idrottsutbildning - för dig som vill läsa extra idrott som individuellt val.

På Brinellgymnasiet kan du söka till följande idrottsinriktningar:

Gemensamt för både RIG och NIU är att på utbildningarna läser du ämnet specialidrott upp till 700 poäng (av totalt 2 500 poäng). Det tredje alternativet, LIU, innebär att du läser kursen idrott och hälsa – specialisering som individuellt val på ditt gymnasieprogram.

Kombinera idrott och studier

Du kan kombinera en seriös elitidrottssatsning med din utbildning. På idrottsgymnasierna får du möjlighet att testa om talangen och orken räcker till för en fortsatt intensiv satsning på specialidrotten. Du får tillgång till bra anläggningar och högt kvalificerade tränare samtidigt som du kan fortsätta dina gymnasiestudier. Skulle inte satsningen räcka till ska du inte ha förlorat i studierna jämfört med icke idrottande kamrater.

Ansökan och antagning

RIG har riksrekrytering , som innebär att du som söker blir förstahandsmottagen samt har chans att få s.k inackorderingstillägg. Detta söker du om i din hemkommun.
NIU har istället en lokal antagning och om du inte bor på samma ort som NIU-utbildningen erbjuds är du andrahandssökande (blir antagen i mån av plats efter det att de "egna" sökande kom in och om det efter det fortfarande finns platser kvar).
Om du vill söka till antingen RIG eller NIU behöver du göra två ansökningar. Dels behöver du söka utbildningsplats på ett gymnasieprogram som alla elever - genom ditt antagningskansli och bli antagen i konkurrensen baserad på dina grundskolebetyg. Dessutom måste du göra en ansökan till idrotten genom ditt specialidrottsförbund som i sin tur avgör om du blir antagen till en RIG- eller en NIU-plats. Du får därför två antagningsbesked, det ena gäller programmet och det andra gäller idrotten.

Om du vill söka LIU är det en "vanlig antagningsprocess" via antagningskansliet på dina grundskolebetyg, och du behöver inte bli antagen genom ditt idrottsförbund. På Brinellgymnasiet fyller du i blanketten som du hittar i listan här under.

Kontakt

Expandera Minimera

Anders Bergström
0380-51 88 84
anders.bergstrom@nassjo.se

Hjälpte informationen på den här sidan dig?


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
×
Use Google to translate nassjo.se.
Please be aware that Nässjö kommun cannot take responsibility for the accuracy of the translation.