Barn, ungdom och familj
Ibland är det svårt att lösa saker på egen hand. Kommunen och andra organisationer erbjuder stöd, råd, hjälp och mötesplatser för barn, unga, vuxna och familjer i olika livssituationer.
Anmäl oro för barn och unga
Om du misstänker att ett barn far illa kan du göra en orosanmälan. Det räcker att du har en misstanke eller känner en oro. Du behöver inte veta säkert att något är fel.
Om du misstänker att ett barn eller en ungdom far illa på något sätt hemma, kan och bör du anmäla det till socialtjänstens mottagningsgrupp på socialförvaltningen.
För mer information och kontakt,
Bekräfta fader- och föräldraskap
Om du fött barn och inte är gift ska du, enligt svensk lag, bekräfta vem den andra föräldern är. Det bekräftade föräldraskapet gör att barnet knyts juridiskt till båda sina föräldrar.
På Skatteverkets webbplats finns möjligheten att bekräfta föräldraskap digitalt via e-tjänst. Det går att ansöka om gemensam vårdnad samtidigt som ni bekräftar föräldraskapet,
Bekräfta att du blivit förälder, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
För mer information och kontakt,
Familjecentral
På familjecentralen finns både regionens och kommunens service till familjer med barn 0-6 år samlade under ett och samma tak.
På familjecentralen kan både blivande och nyblivna föräldrar få information, råd och stöd samt vara med i olika gruppverksamheter. Här finns kvinnohälsovård, barnhälsovård, kuratorer och gruppverksamhet för föräldrar och barn.
För mer information och kontakt,
Familjerådgivning
Familjerådgivningen drivs av Familjerådgivarna i Småland.
Besök familjerådgivarnas webbplats för information, kontakt och bokning,
Familjerådgivarna i Småland, webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Familjerätt
Höglandets Familjerätt i Eksjö arbetar med socialtjänstens område familjerätt.
I arbetet ingår bland annat samarbetssamtal, avtal, adoptioner, fastställande av faderskap och utredningar om vårdnad, boende och umgänge.
Kontaktuppgifter, information och telefontider hittar du på webben,
Höglandets familjerätt, webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Föräldrautbildning och föräldrastöd
Kommunen erbjuder föräldrastödsprogram och föräldrautbildning.
Trygghetscirkeln erbjuder stödprogram till föräldrar med barn i alla åldrar. För tonårsföräldrar som upplever det svårt att hitta balans i föräldraskapet finns tonårsföräldrargruppen.
För mer information och kontakt,
Kontaktfamilj, kontaktperson, jourhem och familjehem
Svårigheter i den egna familjen kan göra att barn och ungdomar behöver stöd av en annan familj eller person.
Genom att bli jourhem, kontaktfamilj eller kontaktperson kan du ge ett barn eller en tonåring möjlighet till nya positiva kontakter och erfarenheter.
För mer information och kontakt,
Psykisk ohälsa hos barn och ungdom
Alla mår dåligt ibland. Man kan inte alltid vara glad och man behöver tillåta sig själv att känna det man känner. Ibland fungerar inte livet som man vill.
För mer information och kontakt,
Stöd och hjälp vid familjeproblematik
Om behovet av stöd är kortvarigt och problemet man behöver stöd kring är tillfälligt kan man få stöd av socialförvaltningens öppenvård eller av familjecentralen utan att utredning behöver göras. Detta kallas råd och service.
Man träffas då vid 1-5 tillfällen för att få stöd kring sitt problem. Om man fortfarande har behov av stöd efter dessa träffar, kan man ansöka om stöd hos socialtjänsten.
För mer information och kontakt,
Stöd- och återhämtningscenter
Stöd- och återhämtningscenter för vuxna personer med psykisk ohälsa.
På kommunens stöd- och återhämtningscenter finns aktiviteter och mötesplatser för dig med psykisk ohälsa. Här ges möjligheter till gemenskap, samvaro och relationsskapande. Det är en mötesplats både för personer med psykisk ohälsa, närstående och personal. Hit är du välkommen under öppettiderna för att bara ta en kaffe eller delta i en av alla våra studiecirklar eller aktivitetsgrupper.
Stöd- och återhämtningscenter ska ge dig med psykisk ohälsa stöd i din återhämtningsprocess. Hit är alla välkomna och det krävs inget biståndsbeslut.
För mer information och kontakt,
Stöd vid brott
Socialtjänsten har ett extra ansvar för vissa utsatta grupper, bland annat brottsoffer. Vi kan till exempel erbjuda information, rådgivning, stöd och skydd.
Brottet behöver inte vara polisanmält. Har du behov av tolk så bokar vi det.
Medling
Den som utsatts för ett brott kan få hjälp att bearbeta sina upplevelser genom så kallad medling,
medling vid brott
Brottsofferjour
Brottsofferjouren i Jönköping län erbjuder samtal för vem du än är, vad du än varit med om,
brottsofferjouren.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Stöd vid våld i nära relationer
Relationsvåldsteamet vänder sig till dig som lever eller har levt i en destruktiv relation. Även du som utsätter andra för våld är välkommen att kontakta oss.
För mer information och kontakt,
Ungdomsmottagning
Ungdomsmottagningen i Nässjö drivs av Region Jönköpings län.
Ungdomsmottagningen är till för ungdomar från 13 år till och med 21 år och som har frågor om saker som påverkar dig som är ung.
Ungdomsmottagningen Nässjö, 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Öppen mottagning Ung
Öppen mottagning Ung (ÖMU) ger råd och stöd kring frågor om alkohol, droger och missbruk. Till oss kan du som är 13–25 år vända dig. Även förälder, eller annan vuxen som arbetar med unga, kan kontakta mottagningen.
Mottagningen drivs av socialtjänsten och bemannas av behandlare inom den kommunala öppenvården.
För mer information och kontakt,