Nationella minoritetsspråk
Elev som tillhör en nationell minoritet har rätt att utveckla sitt minoritetsspråk även om hen inte har några kunskaper i språket sedan tidigare. Förkunskaper krävs dock för att en gymnasieelev ska få läsa ett nationellt minoritetsspråk i gymnasieskolan.
De nationella minoriteterna i Sverige är judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. En elev som anser sig tillhöra någon av de nationella minoriteterna har rätt till undervisning i sitt nationella minoritetsspråk. Skolan är skyldig att ordna undervisning redan för en sökande elev. Skyldigheten gäller under förutsättning att det finns en lämplig lärare. I grundskolan och gymnasieskolan gäller detta oberoende om språket talas aktivt hemma. Elever i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan måste dock ha goda kunskaper i språket för att ha rätt att läsa ett nationellt minoritetsspråk.
Även en elev i förskolan har rätt till modersmålsstöd om barnet tillhör ett av de nationella minoritetsspråken. Ansökan för modersmålsstöd i förskolan samt modersmålsundervisning för de nationella minoriteterna görs på samma sätt som för övriga språk.
Se mer information på Skolverkets webbplats,
Skolverket, webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Modersmål för adoptivbarn
Skolan är skyldig att erbjuda undervisning i modersmål till elever som är adoptivbarn och har ett annat modersmål än svenska. Detta gäller även om språket inte är ett aktivt språk i hemmet. Eleven måste dock ha grundläggande kunskaper i språket.
Din rätt att använda nationella minoritesspråk
Läs mer om din rätt att använda nationella minoritetsspråk på Institutet för språk och fornminnens webbplats:
- Din rätt till nationella minoritetsspråk, Institutet för språk och folkminnen (isof.se)
- Förvaltningsområden, Institutet för språk och folkminnen (isof.se)
- Information på Jiddisch, Institutet för språk och folkminnen (isof.se)
- Information på Meänkieli, Institutet för språk och folkminnen (isof.se)
- Information på Sámegiella, Institutet för språk och folkminnen (isof.se)
- Information på Suomi, Institutet för språk och folkminnen (isof.se)
- Information på Romani chib, Institutet för språk och folkminnen (isof.se)