Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Plats i förskolan eller skolan för ukrainska flyktingar

Här finns information om hur man får en plats i förskolan eller skolan, för dig som kommit som flykting från Ukraina.

Förskola

Barn mellan 1 och 5 år går i förskolan där de lär sig nya saker genom att leka, skapa och utforska – en och en eller tillsammans i grupp. På förskolan arbetar utbildade förskollärare. Barn börjar gå i förskolan vid olika ålder och går där olika länge beroende på föräldrarnas jobb, studier eller familjens situation.

Det finns även en verksamhet för små barn som heter Öppen förskola och som finns på Familjecentralen. Hit kan du komma med ditt barn för att leka, lära, få stöd i föräldrafrågor och lära känna andra familjer i området. Öppen förskola är gratis och du behöver inte anmäla dig i förväg. På Öppna förskolan finns förskollärare, men du är med ditt barn på Öppna förskolan hela tiden.

För att anmäla dig till förskolan behöver du kontakta personalen på Öppna förskolan. De hjälper dig att fylla i ansökningsformulären. För att gå i förskola behöver ditt barn ha ett uppehållstillstånd eller en pågående asylansökan.

När ditt barn fått en plats på förskolan kommer förskolans personal att kontakta dig och informera dig om när ditt barn kan börja och hur det fungerar. Du är med ditt barn på förskolan de första veckorna.

Skola

Barn som är 6 år går ett år i förskoleklass innan de börjar i grundskolan. Barn mellan 7 och 16 år går i grundskolan och alla ungdomar i Sverige som gått ut grundskolan har rätt att söka en treårig gymnasieutbildning. En gymnasieutbildning ger grundläggande färdigheter för fortsatta studier och för det framtida arbetslivet. Utbildningen i Sverige är avgiftsfri.

För att ditt barn ska få en plats i skolan eller gymnasiet ska du kontakta Enheten för flerspråkighet och boka tid för ett möte. Ta med all din dokumentation till mötet. Enheten för flerspråkighet finns på Brinellgymnasiet, Brinellgatan 52 i Nässjö och har öppet mellan 8.00 och 15.00 varje vardag. Innan du besöker Enheten för flerspråkighet ska du ha gjort en ansökan hos Migrationsverket. Du som är medborgare i Ukraina och har ett giltigt pass eller annan id-handling kan nu ansöka om skydd för dig och din familj via webben;
Ansök om skydd enligt massflyktsdirektivet, Migrationsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Expandera Minimera

Öppen förskola
Familjecentralen
+46 380-51 83 30

Enheten för flerspråkighet
Madeleine Tegvall +46 380-51 76 85
Lisa Mabro +46 380-51 81 77


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.