Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Omvärldsläget

Situationen i omvärlden väcker oro och många frågor hos allmänheten. Nässjö kommun arbetar kontinuerligt med att bygga upp en god beredskap inför eventuella störningar i samhället.

Nässjö kommun följer händelseutvecklingen i vår omvärld, och har en god samverkan och dialog med Länsstyrelsen i Jönköpings län, övriga kommuner i länet samt andra myndigheter. Nässjö kommuns grundläggande uppdrag är att upprätthålla samhällsviktig kommunal verksamhet och därför arbetar vi kontinuerligt med att bygga upp en god beredskap inför eventuella störningar i samhället.

På denna sida har vi samlat användbara länkar med mer information så att du som invånare kan hålla dig uppdaterad utifrån situationen i omvärlden.

Information in other languages:

For information in other languages, please click on Translate in the site's menu to read more.

Det är vanligt att bli orolig vid allvarliga händelser och av rapporteringen om säkerhetsläget i Europa. Du är inte ensam och det finns stöd till din hjälp.

Situationen i Ukraina är skrämmande. Många barn kan känna oro och rädsla när de ser vad som händer på nyheterna och i sociala medier. Nedan har vi samlat länkar till sidor som ger tips på hur du kan prata med barn och unga kring kriget i Ukraina.

Om barn vill ha information om kriget kan det vara bra att sitta ner tillsammans och kolla på nyhetsinslag och information som riktar sig direkt till dem. Då kan ni sedan prata om det som har sagts och fånga upp eventuella tankar och frågor. Exempel på material riktat till barn:

Var källkritisk

Ett av de viktigaste råden under kriser och samhällsstörningar är att vara försiktig med att sprida information om du inte är säker på att den är tillförlitlig. Var källkritisk, sök information från olika källor för att få en bild av läget och sprid inte vidare obekräftade rykten.
Om källkritik, krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På länsstyrelsernas sida för nyanlända och asylsökande; informationsverige.se, finns information kring källkritik på nio språk,
Det är viktigt att vara källkritisk, Informationsverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sociala medier

Krisinformation.se har tips på vad du bör tänka på när du använder sociala medier vid allvarliga händelser och kriser.
Om sociala medier i kriser, Krisinformation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Informationssäkerhet

Genom ökad medvetenhet om de vanligaste hoten, och genom att se över och ändra ditt beteende på nätet, kan du minska risken för att någon få tag i dina kortuppgifter, lösenord eller att du ska drabbas av nätfiske.
Informationssäkerhet, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du är en del av Sveriges beredskap. Alla som bor i Sverige kan bidra till vår gemensamma trygghet och säkerhet. Vid en samhällskris kommer hjälpen först att gå till dem som behöver den bäst. De flesta måste alltså vara beredda på att kunna klara sig själva en tid.Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, skickade 2018 ut broschyren "Om krisen eller kriget kommer" till alla hushåll i Sverige. På MSBs webbplats går den fortfarande att ladda ner, lyssna på eller beställa.
Broschyren Om krisen eller kriget kommer, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan påverka din egen och dina näras säkerhet genom att se över din hemberedskap så att ni klarar minst en vecka utan stöd från samhället, men det finns ingen anledning att hamstra. Det gör det bara svårare för andra som behöver en viss vara. Någon brist på livsmedel finns inte i Sverige. En vara kan ta tillfälligt slut, men bara på hyllan om många köper mycket av samma vara samtidigt.
Råd till privatpersoner, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Många har frågor kring skyddsrum och hur man hittar ett sådant vid en eventuell kris. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har sammanfattat information angående skyddsrum på sin webbplats.
Bra att veta om skyddsrum, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Stöd hjälporganisationernas arbete

Många vill hjälpa de personer som nu är på flykt från kriget i Ukraina. Det bästa sättet att hjälpa till är att stötta någon av de hjälporganisationer som finns på plats för att ge skydd och nödhjälp. Några exempel på organisationer är Rädda barnen, Röda korset, Sverige för UNHCR och Läkare utan gränser. Det finns också lokala och regionala initiativ som du som privatperson kan stötta.

Stöd Nässjö kommuns arbete med flyktingmottagande

Nässjö kommun har via länsstyrelsen fått en begäran från Migrationsverket om att bidra med tillfälliga boendeplatser. Begäran avser i nuläget boendeplatser i till exempel stugor, skolor eller gymnastiksalar där kommunen är ägare eller verksamhetsansvarig.

Den som vill vara med och bidra med till exempel tolkhjälp eller hjälp med aktiviteter kan vända sig till kommunens medborgarkontor. Där samlas alla uppgifter in och vidareförmedlas till den grupp inom kommunen som arbetar med frågor som rör situationen i Ukraina. Just nu vet vi inte hur behoven ser ut och det kan komma att dröja innan de ideella krafterna eventuellt tas i anspråk. Men alla som hör av sig ombeds ha tålamod – om och när behoven uppstår hör kommunen av sig. I ett första läge handlar det om att inventera vilka resurser som finns ute i samhället och vad man kan bidra med.

För närvarande tar kommunen inte emot till exempel mat, kläder eller skor.

Information om kriget i Ukraina

Ryssland har startat krig mot Ukraina
och har invaderat landet.
Nässjö kommun följer utvecklingen.
Vi samarbetar också med andra
kommuner och länsstyrelsen.

Krisinformation.se

På krisinformation.se finns det
information från svenska myndigheter
om vad vi vet om kriget i Ukraina just
nu. Här finns även tips om vad
du kan göra om du eller någon du
känner är orolig över kriget i Ukraina.

Kontakt

Expandera Minimera

Kontaktcenter

0380-51 80 00
kontaktcenter@nassjo.se
Rådhusgatan 28
571 31 Nässjö


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.