Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Möt hälsocoachen Annica

Friskvård och god hälsa är något som Annica Ericsson brinner för. Intresset har tydligt präglat hela hennes karriär, och idag jobbar hon som verksamhetsansvarig och hälsocoach på Hälsocenter i Nässjö. Verksamheten är en del av kultur- och fritidsförvaltningen och erbjuder kostnadsfritt individuellt stöd till kommuninvånare som vill förändra sina levnadsvanor.

Idrott, hälsa och välmående har alltid legat Annica varmt om hjärtat. Det som började med en utbildning på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm banade väg för en lång karriär inom branschen. Direkt efter sina studier jobbade hon som idrottslärare på Norråsaskolan i Nässjö, och parallellt engagerade hon sig i ett flertal olika idrottsföreningar och styrelser i kommunen. Nu senast kommer Annica från Region Jönköpings län där hon i 25 år arbetat som verksamhetsansvarig för personalfriskvård.

- Jag trivdes på regionen och hade egentligen inga planer på att säga upp mig. Men så plötsligt sökte Nässjö kommun en hälsocoach som kunde vara med och bygga upp ett Hälsocenter. Jag byggde upp friskvårdssystemet och olika träningsanläggningar på regionen och kände direkt att det vore kul att få bygga upp något sådant från grunden igen. Jag sökte tjänsten och det gick vägen, berättar Annica. Jag drivs av att få vara med och påverka från start och sätta min personliga prägel på det hela, och förstås är det kul att vara tillbaka i Nässjö igen.

Verksamheten startade våren 2022 på uppdrag av Region Jönköpings län, vars målsättning var att etablera konceptet i alla kommuner i länet. Syftet med etableringen är att Hälsocenter ska fungera som en resurs till vårdcentralerna och de patienter som tilldelas fysisk aktivitet på recept. Intresset och behovet av ett Hälsocenter i Nässjö har sedan starten bevisats vara gediget och Annica möter dagligen människor som vill göra en livsstilsförändring. Det kan vara personer som vill bryta osunda vanor, komma i gång med fysisk träning eller hitta ett socialt sammanhang.

- Mitt jobb handlar om att motivera. Kartlägga problematiken och hitta en träningsform som passar just den unika personen. Jag är ett stöd för personer som vill må bra och förbättra sin livskvalitet, men friskvård i sig kräver en egen insats och det är i slutändan personen själv som behöver göra förändringen, berättar Annica.

Som hälsocoach gäller det att vara lyhörd och förtroendeingivande. Det är också viktigt med fingertoppskänsla – att vara försiktig och inte trampa någon på tårna eller ge någon en för svår utmaning.

- Varje människa och situation är unik och kräver egna lösningar. Jag vet aldrig i förväg vad som är facit utan behöver hitta svaret och motivationen i varje person. Det är en utmaning att aldrig riktigt kunna förbereda sig men ändå ha förväntningarna på mig att jag ska ge personen något. Det gäller att ha tillit till sin egen kompetens, säger hon.

Även om Annica är ensam anställd på Hälsocenter pratar hon gott om alla kollegor hon har runt omkring sig. Hon syftar förstås på personerna inom kultur- och fritidsförvaltningen som rör sig i samma byggnad. Att omges av bibliotekarier och andra kulturintresserade människor tycker Annica är inspirerande. Samtal med kollegorna har fått henne att tänka utanför boxen och inse att friskvård kan vara så mycket mer än bara fysisk aktivitet. Existentiell hälsa, musik, kreativitet och poesi kan också vara friskvård och nödvändigt i livet för att en människa ska må bra. Tillsammans med personal från biblioteket skapades därför konceptet Lyriska rörelser där uppläsning av poesi kombineras med fysisk aktivitet. Konceptet har körts några gånger och fått väldigt positiva tillrop och gott bemötande från deltagarna. Inför framtiden finns planer för ytterligare samarbeten mellan de olika verksamheterna i förvaltningen.

- Det är en sådan positiv anda i kommunen. Framför allt inom min förvaltning, men även inom ledningen och politiken. Jag känner att jag jobbar i medvind och att man internt intresserar sig för Hälsocenter. Det är jätteskönt att ha det stödet trots att jag inte har nära kollegor i verksamheten, säger Annica.


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.