Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Allemansrätten

Allemansrätten gör att vi alla har tillgång till naturen, men där ingår såväl rättigheter som skyldigheter.

Allemansrätten ger oss rätten att vara i naturen. Men den handlar också om att ta ansvar för natur, djurliv och att visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Kort sagt: att inte störa och inte förstöra.

Vi använder allemansrätten när vi är ute och promenerar, joggar, plockar bär, badar eller fiskar. Även om vi tycker att vi har bra koll är det bra att påminna oss om vad som gäller i olika situationer. Tillsammans kan vi se till att vi får behålla denna unika rätt.

Rättigheter, skyldigheter – och möjligheter

Allemansrätten omfattar rättigheter och skyldigheter i skog och mark. På åkrar, ängar, sjöar och bryggor. Det är inte alltid lätt att veta vad som gäller men oftast kommer du långt med sunt förnuft. Om du är osäker, har Naturvårdsverket samlat all information på en webbsida – du hittar den via länken nedan. Där finns även länkar till information från flera olika organisationer och på flera olika språk.

Mer information om allemansrätten, våra rättigheter och skyldigheter i skog och mark


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.