Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Möt stödpedagogen Lina

Lina Schön jobbar som stödpedagog på stöd- och återhämtningscenter med utsikt över Stortorget i Nässjö. Läs om hur hon tillsammans med sina kollegor byggt upp en verksamhet som är en del av socialförvaltningen.

Jobb inom restaurang, lager och sälj, Lina har testat en del yrkesroller innan hon landade i att det var mötet med människorna som hon drogs till. När hennes kusin sen berättade att hon börjat en yrkesutbildning som behandlingspedagog i Eksjö, lät det intressant och Lina hoppade på samma utbildning.

Idag jobbar Lina på stöd- och återhämtningscenter som är en öppen verksamhet för vuxna i kommunen. Tillsammans är de fem kollegor som har som uppdrag att bryta utanförskapet bland medborgare, som är märkbart större efter pandemin och som fortfarande märks av. Den öppna verksamheten innebär att man inte behöver anmäla sitt besök och komma helt anonymt. Personalen fungerar som stödpersoner för deltagarna, att vara någon att prata med eller ta hjälp av. Verksamheten erbjuder tidsbokning för en stödinsats som en ”hjälplinje” där deltagarna kan få hjälp att söka jobb, stöd i möten med försäkringskassan eller sällskap till en lägenhetsvisning till exempel. Utöver detta anpassas aktivitet efter deltagarnas önskemål, det ordnas utflykter, fredagsquiz och samtalscafé med olika teman för att nämna några.

Så vad gör en stödpedagog?

- Vad gör man inte? Säger Lina med ett skratt. Utöver mötena med deltagarna har jag en samordnande roll där jag sätter scheman, planering och sköter verksamhetens sociala medier.

Men Lina menar att det viktigaste som stödpedagog är att man är flexibel, både i sitt bemötande och tankesätt. Man vet aldrig vem man möter och behöver känna av varje person. Stabilitet och trygghet är ledord i verksamheten och det hjälper att själv ha ett lugn och visa sig mänsklig i sitt bemötande.

- Det är en utmaning att jobba med människor. Jag vill hålla det personligt men inte privat, så jag behöver känna den gränsen men också alltid behålla min arbetsroll.

För ett år sedan öppnade verksamheten som Lina och hennes kollegor fått sätta sin prägel på. Mycket tid har lagts på inredning för att få till en trygg hemmakänsla, och det märks. Familjärt är ordet som går igen hos Lina. Hon älskar sitt Småland och att vara med familjen, i skogen, i stugan utanför Vetlanda och i Lövhult. Hon beskriver också Nässjö kommun som en familjär arbetsplats där det jobbar många hon känner. Som barn jobbade hennes farmor i stadshuset där hon fick hälsa på och skicka skojiga fax till sin mamma. Lina lyfter också vikten av samarbete mellan enheter och avdelningar. Till hennes verksamhet kommer till exempel handläggare och personal från boendestöd och svarar på frågor och har möten i verksamhetens lokaler för andra människors sociala träning.

Det största drivet är att se människors utveckling menar Lina och berättar hur en deltagare vid första mötet inte vågade säga någonting alls till att en tid senare stå och hålla i sitt eget fredagsquiz. Det går att följa hur deltagarna bygger upp sitt självförtroende och glädjande att höra att de bokar egna träffar utanför verksamhetens öppettider.

- Jag är jättestolt över att ha varit med och byggt upp det här. Vi har gjort allt från inredning till att forma schemat, det är fantastiskt roligt.

Framgången är också att inte låta verksamheten vara likadan över tid, det kommer nya deltagare med andra önskemål. Därför använder de sig av dialogmöten ihop med deltagarna som personalen sedan planerar utefter. Just nu finns det önskemål på att starta en utegrupp med vandringar och mer friluftstänk.

Här är en bubblande verksamhet som aldrig tycks ha slut på nya idéer.


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.