Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Möt socialsekreteraren Matilda

Matilda Carlström har arbetat på Nässjö kommun sedan augusti 2016. Hon är socialsekreterare, utbildad socionom och trivs väldigt bra på sin arbetsplats "Man lär sig saker hela tiden".

Hur skulle du beskriva ditt yrke?

Mina arbetsdagar varierar väldigt mycket och ingen dag liknar den andra. Jag har många placeringar och insatser som jag är verksam i, så jag åker ganska mycket bil i jobbet. Förutom det spenderar jag en del tid inne på kontoret med pappersarbete och typiska kontorssysslor. Ibland har jag också något besök på schemat där jag träffar ungdomar och deras familjer.

Varför valde du att bli socionom och varför i Nässjö?

Jag tycker om att hjälpa människor, vilket är den största anledningen till att jag ville arbeta med detta. När den här tjänsten annonserades av Nässjö kommun blev jag sugen och sökte  tjänsten. Det är en väldigt bra erfarenhet att få vara här och arbeta, jag lär mig väldigt mycket under mina arbetsdagar.

Vad är det bästa med arbetet?

Det som är allra bäst med arbetet är att det är så varierande. Man vet aldrig vad som ska hända under dagen när man kliver in på kontoret.

Hur tycker du att man utvecklas?

Man lär man sig saker hela tiden och man blir aldrig fullärd på denna arbetsplats. Du utvecklas i din yrkesroll men även på ett personligt plan. Man hamnar i många olika sorters sammanhang, vilket inkluderar svåra och jobbiga situationer, som gör att man utvecklas som person.

Vad finns det för utmaningar?

Den största utmaningen hos oss är att vi arbetar med människor. Alla människor är olika, vilket skapar en utmaning då vi ska arbeta med dem. Det finns ingen standardlösning för alla människor. Vi måste prova oss fram och se vad som passar varje individ.

Vad är det bästa med Nässjö och Nässjö kommun?

Det är väldigt vaierande befolkning, vilket jag tycker är väldigt bra. När det gäller Nässjö kommun som arbetsgivare så uppskattar jag den kompetensutveckling vi blir erbjudna här, vi får många tillfällen att utvecklas.

Hur bör man vara som person för att bli socionom?

Först och främst måste man tycka om människor, eftersom att det är dem vi arbetar med. Man måste vilja hjälpa till. Förutom detta tror jag man bör vara lite hårdhudad. Vi som arbetar här får höra mycket som ibland kan vara jobbigt. Det måste man lära sig att hantera. Slutligen behöver man kunskap och gärna lite erfarenhet. Det är ett svårt arbete som kräver att du vet vad du arbetar med.

Finns det arbeten som socionom för en nyexaminerad?

Det finns det verkligen. Vi behöver bli fler socionomer inom de kommande åren. Det underbara med yrket är att det är väldigt brett. Det finns många olika vägar du kan gå om du är färdigutbildad socionom.

Fakta:

Namn: Matilda Carlström
Yrke: Socialsekreterare på Socialförvaltningen, Nässjö kommun
Arbetsplats: Socialförvaltningen i Nässjö
Utbildad: Läste till socionom på Linköpings universitet i Norrköping
Intressen: På vintern är jag tränare i alpin skidåkning, vilket tar upp mycket av min tid. I övrigt tycker om att ta det lugnt och umgås med familjen.
Tre ord som beskriver yrket: Varierat, roligt, spännande


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.