Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Möt kocken Sofia

Mat har genomsyrat hela Sofia Orfanidous yrkesliv. Hon har drivit och jobbat på olika restauranger, utbildat sig till kock och idag jobbar hon i Ingsbergsköket i Nässjö. Hör henne berätta om rutinerna i storkök, kärleken till maten och den härliga stämningen bland kollegorna.

Matintresset har följt Sofia Orfanidou genom hela livet. Hennes föräldrar drev restaurang i Grekland och redan som barn kände hon sig som hemma bland ljudet av bestick mot porslin och sorlande röster. Tillsammans med sin man har hon genom åren drivit flera restauranger. En av dem låg i Akritohori, en by i närheten av Kerkinisjön. Sjön är känd för sina många fågelarter, vilket lockade besökare från hela världen – både till sjön och restaurangen. På menyn serverades traditionell buffel med sås, en riktig hit enligt Sofia! Tiderna i Grekland skulle komma att förändras. År 2008 ställdes landet inför en tuff ekonomisk kris och Sofia och hennes familj valde att flytta till hennes syster i Sverige innan konsekvenserna skulle bli förödande.

Sofias systers familj öppnade Akropolis i Nässjö och Sofia jobbade där. Men efter fyra år kände hon sig klar med restaurangbranschen. Att driva och jobba på restaurang är en livsstil. Sena kvällar och helgjobb överlåter inte mycket tid till fritid, något som Sofia för första gången i livet började sakna. Hon utbildade sig till kock och sökte sig till Nässjö kommuns vikariepool och har genom åren blivit ett känt ansikte i kommunen på bland annat Parkgården och Stadshusets Café. Numera är hon fastanställd och jobbar i Ingsbergsköket.

I Ingsbergsköket jobbar tio kockar. Tillsammans lagar de mat som levereras ut till skolor och förskolor i hela Nässjö. Totalt serveras över tretusen barn dagligen en varierande meny fylld av god och hälsosam mat. Kockarna turas om att ansvara för olika stationer i köket. Ena dagen får man ansvara för de 200 liter stora grytorna, nästa dag står man i disken. Med ruljangs mellan positionerna blir ingen dag den andra lik, och det gillar Sofia. Att ansvara över specialkosten är det roligaste tycker hon.

- Det finns många barn med allergier och andra matpreferenser som vi behöver förhålla oss till med största noggrannhet. Här finns inget utrymme för felmarginaler - det är jätteviktigt att allt blir rätt så att inga barn far illa, berättar Sofia.

Som kock är det viktigt att vara trevlig, stresstålig och ha tålamod menar Sofia. Inte minst måste man älska att laga mat och vara duktig på att samarbeta. Sofia pratar varmt om sina kollegor och deras sammanhållning. Stämningen i Ingsbergsköket är på topp och arbetsgruppen är sammansvetsad.

- Vi har ett jättebra samarbete i gruppen. Det märks att alla tycker om sin arbetsplats och varandra som kollegor. Vi brukar till och med träffas efter jobbet emellanåt.

Det som drivit Sofia genom alla trettio år i branschen är dels kärleken till maten, dels kärleken till hennes familj. Att börja jobba på Nässjö kommun har inneburit en livsstilsförändring för Sofia och numera har hon mer tid för sina närmaste. När hon är ledig hälsar hon gärna på sina barn och barnbarn i Stockholm, och när det vankas middag lagar hon helst grekisk moussaka.

- Det bästa med att laga mat är att få se lycka och njutning hos andra när de äter något de tycker är gott. Jag älskar att göra andra glada, och det gör jag med min mat.


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.