Möt landsbygdsutvecklaren Geneviève
Geneviève Manahan jobbar som landsbygdsutvecklare på utvecklingsavdelningen, kommunledningskontoret. I den här artikeln berättar hon om sin yrkesroll, om aktuella projekt som fått flera kommuner i Sverige att snegla på Nässjö, och inte minst den personliga resan från storstadspuls och betong till livet på landet.
Geneviève Manahan är född och uppväxt i Winnipeg i Kanada. Det var när hon studerade Global Political Economy och gjorde en utbytestermin på Linköpings universitet som hon fick upp ögonen för Sverige. Hon kände sig mätt på storstadspulsen i Winnipeg och längtade efter ett stilla liv på landet med djur och trädgård. När hon sedan träffade kärleken via studierna i Sverige blev längtan till verklighet. I ett rött hus med vita knutar, trädgård, höns och biodling har hon numera hittat hem på höglandet, och även hem i sin yrkesroll.
- Jag upplever att jag är väldigt mycket min roll. Mitt personliga intresse för den svenska landsbygden gynnar mig på jobbet. Eftersom jag själv bor på landet kan jag enklare relatera till de utmaningar och utvecklingsmöjligheter som invånarna jag möter i mitt jobb upplever, säger Geneviève.
Som landsbygdsutvecklare jobbar hon med frågor som rör social hållbarhet och demokratiska rättigheter. Målet är att verka för en attraktiv landsbygd, stärka den lokala tillhörigheten och sociala sammanhållningen, och inte minst visa att invånarna i Nässjö har inflytande över sin nutid och framtid oavsett var de bor i kommunen. Detta pågår löpande genom olika projekt, bland annat projektet Medborgarbudget som fått flera av landets kommuner att rikta blickarna mot Nässjö.
- Nässjö kommun är en av de första kommunerna i Sverige som började jobba med metoden. Vi startade 2016 och sedan dess har flera kommuner hört av sig och tagit efter konceptet, berättar hon.
Projektet Medborgarbudget innebär att invånarna på Nässjös landsbygdsorter i tur och ordning får en summa på upp till 500 000 kr att använda för att utveckla sin ort. Invånarna får själva lämna in förslag varpå Geneviève, tillsammans med representanter från andra kommunala förvaltningar, sammanställer och utreder idéerna. Invånarna får sedan rösta på de förslag som är genomförbara. Förslagen med flest röster genomförs tills den totala summan är förbrukad.
- Det är ett uppskattat projekt som engagerar! Några av förslagen som hittills röstats fram är körsbärsträdsallé och badflotte i Bodafors, pumptrackbana i Sandsjöfors och grillplatser i Äng och Solberga.
För att jobba som landsbygdsutvecklare behöver man vara strukturerad, lösningsorienterad och flexibel menar Geneviève. Man möter så mycket människor och behöver kunna agera och bemöta varje människa på ett bra sätt.
- Den personliga kontakten kan både ge och ta energi, och förändring och utveckling är inte alltid välkommet till en början. Det gäller att vara inlyssnande och ta vara på människornas egna berättelser och upplevelser om platsen. Platsens historia och minnen är jätteviktiga att väga in inför den potentiella utvecklingen. Det är en fin balansgång mellan att värna om det som redan finns och vidare se utvecklingsmöjligheterna för att platsen även ska vara attraktiv i framtiden.
Trots att det mänskliga mötet stundtals är en utmaning är det också just mötena och variationen mellan dem som är det bästa med att jobba som landsbygdsutvecklare tycker Geneviève. När hon inte besöker landsbygdsorterna håller hon till i Stadshuset på utvecklingsavdelningen.
- Vi är ett bra och kompetent lag på utvecklingsavdelningen. Jag trivs med att ha Nässjö kommun som arbetsgivare och upplever att det är en kommun som fokuserar på bra saker. Man bryr sig om sina medarbetare!