Fackligt engagerade Ana
Ana Jelica har fått uppdraget att företräda kollegorna och driva deras frågor på arbetsplatsen i Nässjö kommun. En dag i veckan har hon facklig förtroendetid för förbundet Kommunal.
Till vardags har Ana en kombitjänst som måltidspersonal och lokalvårdare. I matsalen på Runnerydsskolan förbereder hon inför lunchserveringen, finns på plats under måltiderna och tar hand om städningen efteråt. Hon har arbetat fyra år i Nässjö kommun, på avdelningen Kost och Städ inom tekniska förvaltningen.
Problemlösare som älskar att hjälpa
Det var arbetsmiljöfrågor som fick Ana att engagera sig fackligt. Under en skyddsrond på skolan fick hon upp ögonen för möjligheten att påverka genom att identifiera problem och föreslå lösningar. I köken finns numera all skyddsutrustning som behövs. På städavdelningen har personalen utrustats med halkskydd till skorna. Det är små saker som faktiskt gör skillnad. Ana har också märkt av en ökad medvetenhet kring arbetsmiljö hos de närmsta kollegorna.
- Engagemang smittar av sig, säger hon entusiastiskt.
Ana började som arbetsplatsombud, därefter skyddsombud och numera arbetar hon en dag i veckan på Kommunals sektion i Nässjö. Här får hon träffa medlemmar från hela Nässjö kommun och hjälpa dem att lösa problem.
- Fackligt arbete gör att jag utvecklas som människa, berättar Ana. Vid varje möte lär jag mig nya saker. Det handlar inte om att vara missnöjd och gnälla utan att faktiskt skapa förändring.
Just nu arbetar åtta personer på sektionen. Hit kommer medlemmar med olika ärenden om till exempel sjukskrivning, anställningsavtal, fysisk arbetsmiljö och den sociala miljön. Sektionen är en viktig länk mellan medlemmarna och arbetsgivaren. Ibland brister kommunikationen och då kan de fackliga representanterna gå in och medla. Ana menar att det finns en stark vilja från både fackförbund och arbetsgivare i Nässjö kommun att få samarbetet att fungera. Rak och tydlig kommunikation är viktigt.
- Vi är ju inte motståndare utan jobbar mot samma mål, en arbetsplats att trivas på.
Kombinera fackligt arbete med ordinarie tjänst
Ana tycker att det fungerar bra att kombinera sitt ordinarie uppdrag med fackligt arbete men hon har varit noga med att det ska fungera för alla, både kollegor och arbetsgivare. Hon beskriver det som ett fint sätt att få variation i sin yrkesvardag.
Finns det då några utmaningar i det fackliga arbetet?
- Språket, säger Ana och skrattar.
Hon är den enda på sektionen med utländsk bakgrund och hennes förstaspråk är kroatiska. Å andra sidan är detta en fördel på Kost- och städavdelningen där många anställda har annan bakgrund än svensk. Här används en enklare svenska som alla kan förstå. Det skapar trygghet och gör att de flesta vågar försöka uttrycka sig.
Ana pratar varmt och sina kollegor på Kost- och städavdelningen. Hon berättar att lokalvårdare och måltidspersonal gjorde en jätteinsats under pandemin, men att deras ansträngningar hamnat i skymundan. Ingen kunde arbeta hemifrån och risken att bli smittad på arbetet var hög. Gruppen bidrog dagligen till att stoppa smittspridning genom städarbetet på skolan.
- De är vardagshjältar, säger Ana med stolthet i rösten. Deras jobb är viktigt!
Varje månad ger Kommunal i Nässjö en utbildning om vad det innebär att vara med i facket. Den är öppen för alla – nya, gamla och ickemedlemmar. Varje träff medverkar ett tiotal personer och det ingår lunch och fika. Ett utmärkt tillfälle att stifta bekantskap med Ana Jelica och hennes fackliga kollegor.
Fakta
Ett arbetsplatsombud arbetar med frågor gällande medbestämmandelagen och lagen om anställningsskydd medan ett skyddsombud arbetar med frågor kring arbetsmiljölagen.