Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Möt integrationsstrategen Mehdi

Mehdi Jan drivs av utmaningar. På fritiden springer han maraton och på jobbet möter han människor som upplever en av sina värsta kriser i livet. Hör honom berätta om sin roll som integrationsstrateg på Nässjö lärcenter och den karriärsresa han har hunnit göra i Nässjö kommun, från ungdomspedagog till integrationsstrateg.

Mehdi är uppväxt i norrländska Ånge, 65 mil från Nässjö. För några år sedan längtade han efter nya utmaningar och flyttade då till Småland efter att ha fått jobb som ungdomspedagog på ett HVB-hem för ensamkommande barn i Nässjö. I samband med flyktingvågen 2015 blev efterfrågan på nya HVB-hem stor och Mehdi fick frågan om han kunde vara med och öppna upp ett av de nya hemmen i Nässjö.

- Jag såg det som en spännande utmaning och tackade ja. Det etablerades flera nya HVB-hem i Nässjö under den här tiden och jag blev föreståndare för ett av dem, säger Mehdi.

Några år senare när flyktingvågen ebbade ut började Mehdi jobba som integrationssamordnare på Nässjö lärcenter, och sedan februari 2022 är han integrationsstrateg. Nässjö lärcenter organiserar över vuxenutbildning i Nässjö och tillhandahåller utbildning och vägledning för nyanlända i kommunen. Som integrationsstrateg jobbar Mehdi både strategiskt och operativt med integrationen i Nässjö. Dels jobbar han med insatser kring mottagande av nyanlända och stöd vid deras etablering, dels koordinerar han kontakten och samverkar med andra myndigheter och verksamheter i kommunen.

- Vi löser boenden till nyanlända och lotsar dem genom regler och normer i det svenska samhället. Vi erbjuder praktiskt stöd och hjälper till med allt från att söka uppehållstillstånd och skriva in sig på skolor, till att utreda och ge beslut om ekonomiskt bistånd, berättar Mehdi.

Mehdi är uppväxt med olika kulturer i familjen och är därför flerspråkig vilket ofta bemöts med lättnad hos de personer han möter. Små insatser kan få stor effekt i den nyanländas vardag. Att få dem att känna att de blir respekterade, sedda och lyssnade på gör mycket för hur personen mår. Att då få inbringa en trygghet eller glädje hos personer som är i behov av hjälp och vägledning är för Mehdi en bekräftelse på att han gör ett bra jobb. För honom är det viktigt att man som integrationsstrateg har förståelse för andra kulturer och förmåga att sätta sig in i människors situationer. Det går inte heller att blunda för att jobbet stundtals är mentalt utmanande.

- Man möter människor som upplever sin största kris i livet, och stundtals är det tungt. Men jag försöker att fokusera på hjälpen som jag kan erbjuda snarare än det elände dessa personer har behövt gå igenom, säger Mehdi. Arbetet känns meningsfullt när vi kan göra skillnad för människor.

Mehdi berättar om ett minne då en familj som kommit ifrån varandra under flykten från sitt land sedan enades i Nässjö efter flera år isär.

- Inte ens jag kunde hålla tårarna tillbaka då, säger Mehdi. Det var en mäktig upplevelse som påminner än om hur viktigt jobb man gör.

När Mehdi flyttade från Ånge jagade han nya utmaningar, och det var precis det som mötte honom när han kom till Nässjö. Han upplever att Nässjö kommun erbjudit honom precis de utmaningar som han flyttade till Småland för. Han ser ljust på en fortsatt framtid i Nässjö. Nu läser han ledarskapsutbildningen Ledarutveckling över gränserna som Nässjö kommun tillhandahåller de anställda som har viljan, visionen och förutsättningarna för att en dag bli chef.

- Utbildningen är väldigt lärorik. Det är skönt att ha en arbetsgivare som låter mig utvecklas, säger Mehdi. Ända sedan jag började jobba här har jag haft chefer som lyfter fram mina starka sidor och öppnar upp dörrar med nya möjligheter för mig, säger Mehdi. Jag känner mig sedd, och det betyder mycket.


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.