Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Livshändelser som påverkar ekonomin

Inkomster och utgifter är en del av livet. Det finns många olika livshändelser som påverkar din privatekonomi.

Livet förändras hela tiden. Från det att vi är unga och ska flytta hemifrån tills att vi blir äldre och går i pension. En vardagsekonomi i balans ger dig trygghet inför framtiden. Här har vi samlat länkar till fördjupad information om olika skeden i livet.

Flytta hemifrån

Räkna ut hur mycket pengar du har över efter att hyran är betald. Pengarna ska räcka till mat, el, hemförsäkring, mobiltelefon mm. Finns det möjlighet att spara lite varje månad? Tänk på att det är bra att ha en buffert för oförutsedda utgifter.

Var försiktig med lån och krediter. Ett bra sätt att få koll på dina pengar är att göra en budget!

Vad kostar det att flytta hemifrån?
Jämför alternativen flytta hemifrån och bo kvar hemma hos Konsumentverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Förälder

Ditt barn och dina pengar är en föräldraguide om privatekonomi. Den riktar sig främst till förstagångsföräldrar. Guiden är uppdelad i tre delar: Gravid, föräldraledig och familj.
Ditt barn och dina pengar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Prata om pengar med dina barn. Att tidigt börja reflektera över pengars värde lägger en grund för en god privatekonomi genom livet.
Föräldratricket, en folder från Konsumentverket (PDF) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Pension

Att bli pensionär kan innebära stora förändringar i din ekonomi. En bra idé är att testa att leva några månader på den summa du kommer att få i pension.

Kanske är du redan pensionär? Se över dina avtal som försäkringar, telefon, prenumerationer med mera. Det kanske går att minska utgifterna? Gör också en budget för att få koll på din ekonomi.

När du börjar planera inför din pension är det bra att ta reda på vad som gäller innan du börjar ditt liv som pensionär.
Planera inför din pension, Pensionsmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad får jag i pension?
Pensionsprognosen ger en snabb överblick hos Min Pension Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du rätt till bostadstillägg?
Så fungerar bostadstillägg, Pensionsmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.