Mål 3: Hälsa och välbefinnande
Säkerställa hälsosamma liv och främja välbefinnande för alla i alla åldrar.
Det här gör Nässjö kommun:
- Projektet ”Familjehälsoutveckling i samverkan” drivs under 2019 i samverkan med regionen, Gislaveds kommun, Jönköpings kommun och Vetlanda kommun med Nässjö kommun som projektägare. Projektet baseras på en metod som heter 7-stories. Nyanlända har intervjuats på sitt eget språk om frågor som rör familjernas hälsa. Baserat på resultaten är nu regionens hälsokommunikatörer ute och informerar i olika sammanhang, t.ex. SFI, Lövhult, familjecentralen, invandrarföreningar m.m.
- Utvecklingen av ett aktivitetsfält vid sim- och sporthallen skapar förutsättningar för en meningsfull fritid och fysik aktivitet - vilket gynnar hälsan för målgrupperna.
- Pulsprojektet – ett projekt inom skolan för att stimulera elever till mer rörelse.
- Letterbox Club – ett projekt för att stimulera läsutveckling och matematiskt kunnande hos barn i familjer med långvarigt ekonomiskt bistånd och familjehemsplacerade barn i åldrarna 8-11 år.
- Äldreveckan – ett återkommande event i samordning mellan socialförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen. En vecka där kommunens olika pensionärsföreningar är medarrangörer och ger input kring vad seniorer är intresserade av. Det erbjuds prova-på verksamheter, föreläsningar i aktuella ämnen, musikaliska uppträdanden och mycket mera runt om i hela kommunen. Evenemanget går under parollen "Lust till livet - hela livet! och är öppet för ung som gammal.
- ”Dansa utan krav” – en metod för ökad psykisk hälsa för unga tjejer mellan 13 och 19 år.
- Suicidförebyggande arbete med bland annat utbildning inom ”Mental Healt First Aid”.
- Fallprevention.
Det här kan du göra själv:
- Bli volontär på sjukhus.
- Vaccinera dig.
- Donera blod.
- Ät hälsosamt och motionera regelbundet.
- Var måttlig med alkohol.
- Undvik tobak.
- Tala öppet om psykisk ohälsa.