Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Möt elevcoachen Benjamin

Ida Lyckbåge

Benjamin Erdtman jobbar som elevcoach på Erkaboskolan i Nässjö som är den enda resursskolan i kommunen. I den här artikeln berättar Benjamin om utmaningar, möjligheter och hur den ena dagen aldrig är den andra lik.

I två separata fastigheter i Runneryd finns Erkaboskolan, här jobbar Benjamin och hans kollegor i ett tight team nära sina elever som sträcker sig över nio årskullar. Klassrummen är små för att kunna undervisa i mindre grupper eller individuellt. På Erkaboskolan arbetar man aktivt för att hela tiden finna alternativa pedagogiska redskap för att nå fram till varje enskild elevs förmåga att lära. Ibland handlar det om lek, ibland om att hjälpa dem till att finna lugn och ibland att skapa extra tydlighet.

Erkaboskolan är kommunens enda resursskola och funnits sedan två år tillbaka i sin nuvarande form. Kommunala resursskolor är en ganska ny företeelser i Sverige och därför handlar det mycket om att prova sig fram för att utveckla verksamheten så bra det bara går, vilket både är roligt och utmanande menar Benjamin. Eleverna är i behov av särskilt stöd och arbetet sker i en tät relation mellan personal, elever och deras vårdnadshavare. Här kommer eleverna till ett mindre sammanhang och lärandet anpassas efter situationen och varje individ.

Benjamins jobb varierar i sin form, ibland sker arbetet i grupp och ibland med en enskild elev. Han kan genomföra lektioner som pedagogerna har förberett men hans roll som elevcoach är att hjälpa eleverna utifrån sin psykosociala kompetens. Lärandet utgår som i alla skolor efter läroplanen men eleverna får också lära sig att förstå sig själva, hur man är i en grupp och utveckla andra bitar.

Känsla för sitt jobb, det har Benjamin som uttrycker återkommande hur relationerna är viktiga på skolan och har stor påverkan. Här får han pröva sig fram mycket.

– Man vet aldrig hur en dag ska bli på förhand. Målet är alltid att nå fram och se eleven i situationen och det är så kul när man lyckas och når fram.

Som 20-åring börjare han läsa beteendevetenskap och pedagogik på högskolan. Då var det mest för skoj skull och för att utbildningen var bred, han hade ännu ingen exakt plan. Jobbet i Nässjö är det första han har på en skola. Tidigare har Benjamin arbetat med barn på allt från HVB-hem till cirkusskola.

– Jag gillade inte bollsporter och lärde mig jonglera som barn. Därefter blev jag ungdomslärare i jonglering. Jag har jobbat som varietéartist på fritidsresor, startat enskild firma och haft cirkusskola på både campingar och köpcentrum. Förutom jonglering kan jag hålla i eldshow och gå på styltor.

Från Växjö till boende i Jönköping och jobb i Nässjö står Benjamin och hans kollegor inför många utmaningar dagligen och menar att en viktig egenskap i sin roll är att vara trygg i sig själv.Eleverna har alla sin specifika problematik, som gör att de har svårt att gå i ordinär skola, och det gör att vi som möter dem måste finna individuella specifika lösningar. Samtidigt är verksamheten och många som jobbar där nya i sina roller. Här får de komma samman och ställa sig frågan ”Hur gör vi här?”. Det är kul att klura och tänka tillsammans berättar Benjamin.

– Det är ett jättejobb, men man vill tro på förändring. Det känns värdefullt att Nässjö kommun vill satsa på barn och skola för resursverksamhet och ge alla barn möjlighet till en bra skolgång.


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.