Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Möt fritidsutvecklaren Ida

Ida Persson jobbar som fritidsutvecklare på enhet fritid, kultur- och fritidsförvaltningen. Hör henne berätta om Nässjös föreningsliv och hur en spontan jobbansökan banade väg för en helt ny karriär.

Ida Persson har tretton år inom försäkringsbranschen i bagaget. Hon trivdes bra på sitt tidigare jobb och hade egentligen inga intentioner på att byta, fram tills hon blev tipsad om att Nässjö kommun sökte en fritidsutvecklare.

- Det var som att tjänsten var skriven till mig, jag var bara tvungen att söka! Även om det kändes jätteläskigt att byta karriär efter tretton år i en annan bransch, kändes det samtidigt helt rätt. Jag har inte ångrat mig en dag sedan dess, säger Ida.

Steget mellan försäkringsbranschen och att bli fritidsutvecklare kan tyckas stort, men inte om man heter Ida. Hon har nämligen alltid haft en fot i föreningslivet. Ida älskar aktivitet och rörelse. Hon har tidigare genomfört tjejklassikern och är numera både tränare och engagerad styrelsemedlem i en fotbollsförening i Eksjö. Att jobba som fritidsutvecklare är för Ida därför detsamma som att jobba med sina stora intressen i livet.

Ida beskriver föreningslivet i kommunen som starkt. Hon menar att det finns många föreningar och en bred variation mellan dem. Som fritidsutvecklare fungerar hon som ett stöd till föreningslivet i Nässjö. Ida vill att föreningarna ska lyckas driva bra och framåtlutade verksamheter för kommunens invånare, och hjälper dem därför att utvecklas i olika frågor. Det handlar bitvis om att bistå med resurser, men framför allt kompetensutveckling.

- Vi arrangerar föreläsningar, utbildningar och hjälper till att skapa forum där olika föreningar kan nätverka och dra lärdom av varandra, berättar Ida.

Att privat vara engagerad i en förening upplever hon som en fördel i sin yrkesroll. Med ena benet i kommunen och andra i föreningslivet kan hon enklare sätta sig in i situationer från olika perspektiv och öka förståelse både för vad föreningarna behöver och vad kommunen kan erbjuda. God dialog är enligt Ida en grundförutsättning för att lyckas.

Visionen är att alla invånare i Nässjö kommun ska ha en aktiv och meningsfull fritid oavsett ålder. Det finns många olika tillvägagångssätt för att försöka få fler att bli aktiva och engagera sig, men att nå fram har av olika anledningar visat sig vara en utmaning. För att nå ut till fler invånare planerar fritidsutvecklaren nu att kroka arm med andra enheter inom kommunen. Exempelvis med enhet ungdom som arrangerar olika mötesplatser och sysselsättningar för Nässjös barn och unga.

- Vi måste skapa förutsättningar för att alla kommuninvånare ska ha samma möjlighet till en aktiv fritid, och det hoppas jag att vi till viss del kommer att kunna göra genom interna samarbeten, säger Ida. Det känns tryggt att jobba i en kommunorganisation och det är kul att få jobba med frågor jag brinner för. Framför allt känns det meningsfullt att allt vi gör är för kommuninvånarnas bästa.


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.