Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Fader- och föräldraskapsbekräftelse

Om du väntar barn och inte är gift ska du, enligt svensk lag, bekräfta vem den andra föräldern är. Det bekräftade föräldraskapet gör att barnet knyts juridiskt till båda sina föräldrar. Gör bekräftelsen via Skatteverkets enkla e-tjänst. Väntar du längre än 14 dagar krävs det ett bokat besök vid medborgarkontoret för att bekräfta föräldraskapet. 

I januari 2022 öppnade Skatteverket möjligheten att bekräfta föräldraskap via en enkel e-tjänst. Nu kan du som förälder göra din bekräftelse via dator eller mobil. Väntar du längre än 14 dagar krävs det dock ett bokat besök vid medborgarkontoret för att bekräfta föräldraskapet.

Det är även möjligt att anmäla gemensam vårdnad i den nya e-tjänsten från Skatteverket.

Om du vill läsa mer om Skatteverkets nya e-tjänst så hittar du informationen på deras webb:
Bekräfta att du blivit förälder. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nya regler för föräldraskapspresumtion

Sedan länge har faderskapspresumtion gällt enligt svensk lag, det vill säga att en man som är gift med en kvinna som föder barn förutsätts vara barnets far. Den 1 januari 2022 införs regler om föräldraskapspresumtioner motsvarande faderskapspresumtionen för gifta, kvinnliga par som är föräldrar och gifta föräldrar där en eller båda har ändrat könstillhörighet.

På MFOF's (Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd) webb kan du läsa mer om de nya reglerna:
Föräldraskapspresumtion. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frågor

Är det några oklarheter kring föräldraskapet, eller de regler som finns, är ni välkomna att kontakta handläggare på medborgarkontoret.


Kontakt

Expandera Minimera

Medborgarkontoret
0380-51 80 00
medborgarkontoret@nassjo.se
Rådhusgatan 28
571 31 Nässjö


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.