Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Möt upphandlaren Claes

Claes Rostedt jobbar som upphandlare på Nässjö kommun. Hör honom berätta om vägen dit, vad rollen innebär och hur han lyckas kombinera yrkeslivet med att driva företag på fritiden.

Claes Rostedt har jobbat på Nässjö kommun sedan 2018, då först som e-handelssamordnare på upphandlingsenheten. Två år senare blev han erbjuden en tjänst som upphandlare och det är den rollen han axlar än idag. Som upphandlare hjälper man kommunen att handla smart och lönsamt och samtidigt se till att inköpen sker på ett korrekt och regelrätt sätt i enlighet med Lagen om offentlig upphandling.

- Vi hjälper verksamheter i kommunen med både stora och små upphandlingar. Allt ifrån toalettpapper till nya bilar och trädgårdsmaskiner, berättar Claes.

Många tror att upphandling och förhandling enbart handlar om att få till ett så bra pris som möjligt men Claes menar att en bra affär innefattar betydligt mer än så. Det finns andra faktorer utöver prislappen som väger tungt och som man inte vill tumma på. Bra kvalitet och vördnad för klimatet, samt att lyfta det lokala näringslivet är sådana faktorer som Nässjö kommun prioriterar.

- Leverantörerna får naturligtvis inte finnas i några brottsregister eller ha ekonomiska anmärkningar på sitt bolag, berättar Claes. Vi väljer gärna produkter med olika certifieringar och kontrollerar alltid att produkten uppfyller de nationella krav som ställs på den.

Att Claes brinner för att göra bra affärer går inte att ta miste på, men att jobba med upphandling och inköp har inte alltid varit självklart. I sitt tidigare yrkesliv har Claes nämligen suttit på andra sidan bordet och jobbat som säljare.

- När jag började på Nässjö kommun kunde jag en hel del om försäljning men föga om inköp och upphandling. Allt jag kan om upphandling idag är kunskap som jag har lärt mig längs vägen, tack vare stöttande kollegor och arbetsgivare. Jag upplever att Nässjö kommun engagerar sig i sina anställda och satsar på kompetensutveckling för att stärka sina olika yrkesgrupper. Jag har tack vare det fått gå flera kurser i upphandling och är idag diplomerad upphandlare, berättar Claes.

Även om Claes har bytt sida av bordet så ligger fortfarande försäljning honom varmt om hjärtat. När han inte är i Stadshuset och jobbar driver han gårdsbageriet Forssa Kvarnagård tillsammans med sin fru. Det är inte alla som klarar av att ha ett jobb och samtidigt driva ett eget företag vid sidan av, men det är inget som stoppar Claes.

- Jag får så mycket energi av att träffa andra människor. Oavsett om det är när jag som upphandlare möter verksamheter och leverantörer, eller när jag träffar mina kunder på kaféet. Det är mötet med människor som driver mig och håller mig inspirerad, säger Claes. Jag har även tur som jobbar i en verksamhet som gör det möjligt för mig att kunna bedriva mitt företag vid sidan av jobbet och som anpassar arbetsbelastningen utifrån den kapacitet jag har att ge.


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.