Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Spara och låna

Om du har ett behov av att låna pengar är det viktigt att läsa på om vilken typ av lån som passar dig. Sparande är en investering i din framtid.

Låna pengar

Börja med att se över din ekonomi. Har du råd att betala av på ett lån varje månad? Prata med flera banker, jämför villkoren och kostnaderna för olika lån.

Om du har svårt att betala på ditt lån ska du höra av dig till banken så snart som möjligt, för att diskutera om det går att göra en avbetalningsplan som gör det möjligt för dig att klara avbetalningen. Banken kan säga upp ditt lån i förtid om du inte betalar i tid.

Konsumenternas.se ger oberoende och kostnadsfri vägledning om hur lån fungerar. Här finns information om kreditprövning, amortering och ränta.
Konsumenternas.se (extern webbplats) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du flera lån och behöver få en totalbild? Testa att jämföra med olika räntor, avgifter och olika amorteringsbelopp hos Lånelabbet.
Jämför dina lån hos Lånelabbet (extern webbplats) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Spara pengar

Det finns olika typer av sparande, på kortare och längre sikt. Sparande är ett sätt att skapa trygghet

  • Buffertsparande är ett sparande på kort sikt. Pengarna ska anändas vid oförutsedda händelser som arbetslöshet, sjukdom eller om du måste köpa ersättningsvaror som kyl, frys, tv eller dator. Det brukar rekommenderas att din buffert ska vara så stor att du klarar tre månaders utgifter.
  • Mellansparande innebär att du sätter undan pengar i några år. Du kan till exempel spara till semester, bilköp eller boende.
  • Sparande på lång sikt är till exempel pensionssparande.

Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.