Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Möt Emma, enhetschef inom socialförvaltningen

Hon lämnade frisörsalongen och hittade hem i vårdbranschen. Hör Emma Pettersson berätta om sin vardag som enhetschef inom socialförvaltningen och vägen dit.

Emma Pettersson, uppväxt i Nässjö, har jobbat på sin hemkommun sedan 2011. Då som undersköterska på ett äldreboende, idag som enhetschef på Sjöbackens korttidsboende. Karriärsresan har varit en upptäcktsfärd då hon flera gånger har sagt ja till möjligheter som dykt upp längs vägen. Bland annat har hon hunnit jobba som undersköterska inom funktionshinderomsorgen och där även vikarierat som enhetschef.

- Jag upplever att man i Nässjö ser varandra och tar vara på varandras förmågor, oavsett var och vilken nivå man arbetar i organisationen. Jag har alltid varit omgiven av stöttande kollegor och chefer som har uppmuntrat mig att utvecklas och klättra i karriären, säger hon.

Det är viljan att jobba med människor som alltid har drivit Nässjötjejen i livet, både tidigare som frisör och nu i vårdbranschen.

- Alla relationer man får till medarbetare, brukare och anhöriga är tveklöst det bästa med mitt jobb, berättar Emma entusiastiskt. Jag gillar också att ingen dag är den andra lik. Man lär sig ständigt nya saker när nya situationer uppstår och det motiverar mig.

Det råder inga tvivel om att Emma är en problemlösare som flexibelt kan ställa om när oplanerade situationer uppstår, som de så ofta gör inom vården. Hon berättar om hur en vanlig dag på jobbet kan se ut de dagar när schemat inte ruckas av det oväntade. Sällan sitter hon en hel dag vid sitt skrivbord. Hon gillar att jobba nära verksamheten och röra sig i lokalerna där det händer. Det är tydligt att interaktion och dialog är en viktig del i det dagliga arbetet.

- Jag har ofta avstämningar med våra sköterskor och handläggare, det är viktigt för mig att ha insyn i deras dagliga arbete för att kunna föra verksamhetens utvecklingsarbete framåt och finnas tillhands som stöd, berättar hon.

Som enhetschef är Emma spindeln i nätet mellan politiken och organisationen ovan och medarbetarna under, därför gäller det att vara strukturerad och lyhörd. Det är hennes ansvar att se till att hennes verksamhet jobbar mot samma mål och direktiv som resterande i förvaltningen. Även om Emma brinner för dialogen och samarbetet mellan de olika delarna av organisationen, finns det precis som i alla yrkesroller även utmaningar.

- Man har många olika perspektiv och direktiv att ta hänsyn till och många viljor att lyssna in. Det är människor vi jobbar med och alla vill och uppskattar olika. Stundtals kan det kännas komplext att göra alla till lags, säger Emma.

Som enhetschef har man övergripande ansvar över verksamheten och förväntas vara närvarande och drivande i utvecklingsarbetet för verksamheterna. Emma berättar att hon trivs med ansvaret men också är ödmjuk inför att fråga om hjälp. Hon uppskattar den trygga organisationskulturen som finns inom Nässjö kommun och är medveten om att den inte är att ta för given.

- På Nässjö kommun finns välutvecklade system för informationshantering och dokumenthjälpmedel som dagligen underlättar vårt arbete i verksamheten. Det känns inspirerande att jobba på en kommun i framkant gällande dessa frågor. Vi jobbar som ett lag och det finns alltid någon att rådfråga. Det är en trygghet, men framför allt en kvalitetssäkring, att ha ett så bra stöd från alla i förvaltningen.


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.