Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Projektet i Café Lövhult

En trött vårsol skiner in genom rutorna på Café Lövhult men inne i caféet bubblar det av energi och glädje. Caféet är en av fyra delar i Nässjö Lärcenters, Kultur- och Fritidsförvaltningens och Arbetsförmedlingens samarbete i friluftsområdet Lövhult. Projektet startades i oktober 2018 och består av caféverksamhet, städ, snickeri och röj.

Projektet bidrar till att Kultur- och fritidsförvaltningens vision för Lövhult uppnås, om än med små medel. T ex har man tagit med möbler från annan nedlagd verksamhet inom Nässjö Lärcenter för att spara på både pengar och miljö.

Projektet är uppdelat så att deltagarna studerar svenska halva tiden och har praktik den andra halvan. Under praktiken får de sätta sina kunskaper på prov i ett verkligt sammanhang. Deltagarna lär sig massor av att driva ett café. Dels genom att möta kunder då caféet har cirka 25-30 gäster de dagar det har öppet. Att hålla reda på kassan och sköta swish-betalningar inkluderar matte.

På måndagar har alla svenska tillsammans. Tisdag till torsdag jobbar deltagarna i caféet och på fredagar är det olika aktiviteter på schemat som t ex att baka upp inför nästa vecka, promenera i Lövhultsområdet, studiebesök med mera. Vid lunch går alla tillsammans till Nässjö och resten av dagen får deltagarna tid för att göra hemuppgifter.

Målbilden för projektet är att ha cirka 30 deltagare och syftet är att deltagarna ska utvecklas i svenska språket, känna sig trygga och våga prata!

- Här pratar vi bara svenska! Säger Hkawn Nan Saw glatt, en av de som jobbar i caféet.

Deltagarna kan också få hjälp med att skriva sina CV:n. Det långsiktiga målet är att de ska komma närmare arbetsmarknaden men det är också ett sätt att skaffa ett privat nätverk.

Förutom att projektet bygger en bro in i det svenska samhället skapas även ett kulturellt utbyte mellan deltagarna.

- Det handlar om att våga ta initiativ, berättar Inger Melkersson, SFI lärare. Hon berättar vidare:

- T ex berättar deltagarna för varandra om mat från sitt hemland. Vi har haft knytkalas vid jul då alla fick ta med och bjuda på något. Vi från Nässjö Lärcenter bjöd även på svenska klassiker som köttbullar och Jansson!

Alla deltagarna på caféet turas om att stå i kassan, diska eller baka. Det finns ett stort utbud i caféet. Köttbullemackor, räksmörgås, ost- och skinkfrallor, kakor, bullar och när det är säsong även semlor.

-Jag tycker det är roligast att baka olika kakor, berättar Hkawn och fortsätter:

-Jag trivs så bra i Lövhult för det är fin natur, arbetskamraterna är bra och vi har kul tillsammans. Jag tycker att jag får så bra hjälp här och är tacksam för det.

Hkawn som är med i artikeln nu gått vidare och fått en anställning.

Kontakt

Expandera Minimera

Nässjö Lärcenter
0380 - 51 72 50
larcenter@nassjo.se


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.