Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Fem utmanande cykelrundor för äventyraren!

En cyklist.

Smålands karaktäristiskt kurviga landsväg och prima småländsk grusväg upplevs bäst på två hjul!

Att komma ut i naturen i Nässjö är som att kliva ut i de norrländska vidderna eller i de skotska högländerna. Här är luften hög, vyerna storslagna och årstiderna tydliga. Här listar vi fem utmanande cykelrundor för äventyraren. Förbered dig på flåsiga timmar i sadeln, och mäktiga upplevelser längs vägen.

Kulturrundan, 45 km

Den här cykelturen tar dig 1500 år tillbaka i tiden till gravfältet Torsa Stenar. Gravplatsen härstammar från romersk järnålder och är en av länets mest fascinerande fornlämningar. Här har många spännande fynd gjorts, och platsen är mytiskt sägenomspunnen. Vid Drakaröret, som är en av Sveriges största treuddar, sägs en drake vakta en skatt och man bör inte vistas där nattetid...

Därefter rullar du vidare till Kulturgatan i Bodafors. Bodafors är internationellt känt för sin möbeltillverkning och på Kulturgatan visar man stolt upp samhällets industriella arv. Här beskådar du spektakulära designutställningar och besöker Kulturgatans egna hantverks- och designbutik. Längs gatan finns även ett antikvariat och det populära bageriet Röda längan.

Se mer information och cykelkarta över Kulturrundan.

vybild över kulturgatan bodafors.

Historieturen, 58 km

Längs vägen mellan Nässjö och Eksjö finns massor av saker att upptäcka. Stanna en stund i Borgmästarängen! Ett vackert strövområde utrustat med grillplatser och vindskydd för den som vill sova ute en natt. Vidare i Eksjö finns många härliga stopp. Missa inte pittoreska Gamla Stan med dess ikoniska trähus och kullriga gatsten. I Eksjö finns även en mängd restauranger och fik att välja mellan.

Efter ett stopp i den unika trästaden går rutten vidare mot Ränneslätt - en av Sveriges äldsta militära övningsplatser. Om vädret tillåter finns badmöjligheter i Älmeshultasjön innan rutten fortsätter via en gammal järnvägsbank till den vackra bokskogen. På vägen tillbaka till Nässjö passerar du även Fagertofta Gravfält som även det är väl värt ett stopp.

Se mer information och cykelkarta över Historieturen.

personer cyklar längs en grusväg.

Naturrundan, 54 km

Det susar i grantopparna när du swischar förbi de trolska skogarna. På Naturrundan tar du dig genom vackra naturområden i de norra delarna av Nässjö. Du passerar Anneberg, Norra Solberga och Flisby innan du möts av skogens konung i Skullaryd Älgpark. Här kan du fika, spana in den häftiga shoppen och framför allt - åka på en makalös älgsafari.

När det är dags att trampa vidare passerar du strax därpå Butik Botanik; en ljuvlig gårdsbutik fylld av unika blomsterarrangemang, personliga buketter och produkter från lokala producenter. Här finns även ett kafé där alla cyklistbesökare bjuds på gratis kaffe vid köp av fikabröd.

Se mer information och cykelkarta över Naturrundan.

En älg kommer gåendes på en äng

Asfaltsrundan, 43 km

Upplev Nässjös mäktiga natur längs småländska landsvägar och asfalterade småvägar. Med sikte mot Lunnestorp passerar du inledningsvis vackra Kansjön, och lagom tills kaffesuget kickar in passerar du Älgaryds Bageri. Här stannar man gärna och vilar benen en stund och njuter av hembakat fikabröd.

Därpå trampar du vidare mot Götalands näst högsta punkt, Huluberget. Längs små, kurviga vägar tar du dig upp 364 meter över havet, och väl uppe på toppen finns ett torn med utsikt över de småländska vidderna. Njut av utsikten och den klara, krispiga luften!

Se mer information och cykelkarta över Asfaltsrundan.

Ett gäng cyklister längs en asfalterad mindre väg.

Grusvägsrull, 24 eller 51 km

Njut av en dagstur på cykel tillsammans med familjen eller kompisarna i en lantligt idyllisk miljö. Du utgår från Bodafors - orten med den välkända möbelfabriken. I Bodafors är man stolt över sin historia och mån om att berätta den vidare. Här besöker du Kulturgatan med högklassiga möbelutställningar, en unik hantverks- och designbutik, antikvariat och kafé.

Från Bodafors tar du sikte mot Mattarps pampiga bokskog. Här rullar du genom skogen tills bokarna tar slut och en grusväg leder dig vidare mot kafé Forssa Kvarnagård. Här finns tid för ett svalkande dopp och god hembakad fika innan det bär av mot Nässjö igen.

Vill du utmana dig själv finns det möjlighet att dubbla distansen. Efter ditt besök på Forssa Kvarnagård cyklar du i så fall mot Sävsjö på lättrullade grusvägar.

Se mer information och cykelkarta över Grusvägsrull.

Personer cyklar längs en grusväg

Karta över cykelrundor i Nässjö

Missa inte!

Cykla Gravel Weekend

Spendera en helg i sadeln i de djupa småländska skogarna....

Kvinna i träningskläder och hjälm som cyklar bland träden i skogen.

Mountainbike-bana Lövhult

Mountainbike är en växande sport i hela Sverige. Nässjö är inget undantag och Lövhult erbjuder flera...

bild på en skylt. på skylten står det höglandsleden. 

Höglandsleden i flera etapper

Höglandsleden är en 44 mil lång naturupplevelse som sträcker sig över hela det Småländska höglandet ...