Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Skulpturen Rallarrock

I konstverket Rallarrock möter Nässjös järnvägshistoria stadens samtida stil när en rallare och en rockare tillsammans bär en bit tågräls.

Skulpturen Rallarrock beställdes 2023 och avtäcktes i samband med resecentrums trettioårsjubileum. Verket är skapat av konstnären Emma Ströde Falk som hämtat inspiration från Nässjös platsvarumärke.

Skulpturen skildrar Nässjös järnvägshistoria som möter samtid i ett samarbete mellan olika yrkesgrupper. En rallare och en rockare som tillsammans bär en bit tågräls. Rallaren har tågrälsen traditionellt över axeln medan rockaren håller rälsen som om det vore en gitarr. Rallaren är en symbol för Nässjös industriarv, medan rockaren skildrar rockkulturen i staden. Ströde Falk har särskilt inspirerats av Nässjöbandet Backyard Babies, och Dregen som själv fått välja att han ville skildras som leopard.

"Här finns plats för människor som vill och vågar och vi har en unik drivkraft och sammanhållning" står det i platsvarumärkets positionsbeskrivning. Konstnären berättar att hon i det här verket velat lyfta aspekten av sammanhållning som finns i Nässjö och visa att samarbete kan gå bra och vara lustfyllt även om man kommer från olika yrkesgrupper.

Skulpturen med dess kreativa skildringar bjuder in till lek och tanken är att barn ska kunna klättra på tågrälsen och hållas upp av den gemensamma ansträngningen från rallaren och rockaren.

Fakta

  • Konstnär: Emma Ströde Falk
  • Placering: Nässjö resecentrum entrén (utomhus)
  • Ägare: Nässjö kommun

Kontakt

Konsthallsansvarig
Elisabet Östh
0380-51 82 45
elisabet.osth@nassjo.se

Kulturassistent
Ninni Forssmed
0380-51 86 24
ninni.forssmed@nassjo.se

Missa inte!

Skulpturen Perrongen

Tåget som ska rulla in på rälsen är det som förenar dem; pendlaren, affärsmannen, turisten, och glob...

Skulpturen Förvecklingar

Efter en stor ombyggnad av centralstationen stod Nässjö Resecentrum klart hösten 1993....

Skulpturen Ballongmannen

Under första delen av sin karriär använde Axel Wallenberg ett klassiskt formspråk och skapade ofta r...