Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Personlig assistans

Den som på grund av en omfattande funktionsnedsättning har svårt att till exempel äta, klä sig, kommunicera eller sköta sin hygien kan få hjälp av en personlig assistent.

Personlig assistans är en tjänst som utformas för att passa den enskilda individen. Den som har personlig assistans ska så långt det är möjligt träffa samma assistenter hela tiden, så att man lär känna varandra och kan skapa trygghet och förståelse.

Vem kan få personlig assistans?

Du som har stora funktionsnedsättningar, är under 65 år och behöver hjälp med dina grundläggande behov för att klara vardagen kan ha rätt till personlig assistans.

Hjälp med grundläggande behov innebär hjälp med andning, personlig hygien, att klä på och av sig, att äta och att kommunicera med andra.

Du kan ansöka om personlig assistans både hos kommunen och hos Försäkringskassan. Om dina grundläggande behov överstiger 20 timmar per vecka så är det Försäkringskassan som fattar beslutet.

Kommunal eller privat assistansanordnare?

När du blivit beviljad personlig assistans väljer du vem som ska utföra assistansen. Du kan välja mellan kommunen, privat utförare och egen regi.

Kontakt

Expandera Minimera

Socialsekreterare
Om du vill ansöka om stöd eller om du har andra frågor når du socialsekreterare via kommunens kontaktcenter,
telefon 0380-51 80 00 vardagar 8.30-9.30.

Du kan även maila socialforvaltningen@nassjo.se.


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.