Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Nässjö kommuns miljöpris

Priset delas ut till personer, företag eller föreningar som utfört en berömvärd insats för miljön i strävan mot en hållbar kommun. Insatsen kan vara en permanent ändring likväl som en enskild aktivitet.

Miljöpriset är på 10 000 kronor och delas ut varje år.

Vinnare av 2021 års miljöpris

I december tog samhällsplaneringsnämnden beslut om vinnarna av 2021 års miljöpris. Med hänsyn till covidrestriktioner delades utmärkelsen ut vid ett mindre sammanhang under v4, 2022.

Miljöpriset 2021 delades mellan de två vinnarna Sävjo Plastic AB och Enar Zakrisson

Genom att satsa på miljön långsiktigt satsar Sävjo Plastic AB kortsiktigt med en högre omkostnad för sina produkter. De menar att miljön ska få kosta lite extra för att kunna klara en hållbar framtid på lång sikt. Detta gör Sävjo Plastic AB att endast använda sig av förnybar elektricitet till sin helelektriska industri vilket innebär att de inte ger upphov till några växthusgaser i sin produktion -klimatneutrala.

Sävjo Plastic AB använder endast restprodukter från andra verksamheter som råvara till sina egna produkter. För att lyckas med detta testar Sävjo Plastic AB hela tiden nya material och nya tekniker för att lyckas med sitt mål att både ligga i framkant och lämna ett så litet avtryck på jorden som möjligt.

En dag sa Enar Zakrisson resolut "-Jag ska anställa mig själv och plocka skräp". Sen den dagen har han nästan dagligen plockat skräp i Nässjö stad, med fokus på stadsparken och miljöerna runt Ingsbergssjön.

Enar Zakrisson gör detta av flera anledningar, inte bara att det ska bli en snygg och trivsam vistelsemiljö, utan framförallt för att ta bort skräpet från den miljö där många olika fåglar och fiskar vistas. Enar Zakrisson vill inte att djuren runt Ingsbergssjön ska äta sig mätta på skräp och svälta av näringsbrist. Därför plockar Enar Zakrisson dagligen fimpar, plast, papper och sådant skräp som dyker upp i området.

För Enar Zakrisson är det viktigt att vi alla bidrar till en bättre miljö. Gör vi alla något litet leder det till stor effekt. Många bäckar små, gör en stor å.


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.