Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Väggmålning Cells are the most painful place av Vera Bugatti

Exempelbild

Street art-artisten Vera Bugattis väggmålning finns på husgaveln till Rådhusgatan 33, i korsningen Rådhusgatan/Bangårdsgatan. Konstverket stod klart i mitten av september 2021.

Vera Bugatti, född 1979 i Brescia, Italien, skapar ofta stora, detaljerade muralmålningar. Hennes verk är lekfulla men behandlar ofta aktuella ämnen som sociala frågor, miljön och planetens beboelighet. Hon arbetar även med gatumålningar i krita där hon uppnår en 3D-effekt som lurar ögat.

Glädjande nog lyckades Nässjö kommun återigen locka hit ett av de riktigt stora namnen inom internationell street art. Verk av Vera Bugatti går bland annat att skåda i Italien, Holland, Frankrike, Tyskland, Irland, Kroatien, Österrike, Malta, Danmark, Bosnien-Hercegovina, Portugal, Spanien, Lettland, Ryssland, Storbritannien, Bulgarien, Belgien, USA, Mexiko, Förenade Arab Emiraten och Indien.

- Det är en fantastisk målning som väcker frågor och inbjuder till samtal, uttryckte kommunstyrelsens ordförande, Anci Magnusson, vid sitt invigningstal och uppmanade samtidigt invånarna att starta det samtalet.

Verkets titel är en hyllning till författaren Mario Tobino.

Fritt översatt från Vera Bugattis webb beskriver hon verket så här:

“Kanske är cellerna fortfarande här. Det är svårt att befria sinnet och hitta ett rike där man kan tillkännage sig själv, men framförallt ändra storleken på det riket för att fly in i ljuset.

Detta verk talar om precis detta, om svårigheten i att relatera till ett medvetande som slingrar sig som en underlig fisk. Flickan kramar honom med en hand och låter honom gå (eller välkomnar honom, beskyddar honom?) med den andra. En metafor av existensen i en kontinuerlig manikeisk kamp.

Denna underliga fisk, med en barracudas huvud och en guldfisks kropp, vet inte vad tillräcklighet är. Denna fisk är en teratologi som vi alla bär genom våra liv. Skräpet förblir vid sidan, men det ansamlas, det är vad vi inte kan greppa, vad vi inte kan acceptera om oss själva. Att slåss mot alla aspekter och känslor som vi har ärvt, byggt och fostrat.”

Kontakt

Konsthallsansvarig
Elisabet Östh
0380-51 82 45
elisabet.osth@nassjo.se

Kulturassistent
Ninni Forssmed
0380-51 86 24
ninni.forssmed@nassjo.se

Missa inte!

Väggmålning Making patterns and breaking walls av Saadia Hussain

På Brogatan 3 lyser Saadia Hussains stora mandala lång väg....

Väggmålning av Anders Sunna

Anders Sunnas väggmålning finns på baksidan av gårdshuset på Mariagatan 21, och stod klar 2019....

Väggmålning ROAs fågel av Roa

Den belgiske konstnären ROAs stora fågel målades under två dagar sommaren 2014. Målningen kan numer ...