Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Väggmålning av Anders Sunna

Exempelbild

Anders Sunnas väggmålning finns på baksidan av gårdshuset på Mariagatan 21, och stod klar 2019.

Som all konst av Sunna har väggmålningen vackra och klara, men ändå mustiga, färger som känns igen från den samiska flaggan. Målningen innehåller ett antal olika motiv; en stillsam ren, ett grimaserande barn, ett brinnande jordklot, en svart korp och ett mansansikte med mössan neddragen över ögonen. Mannen till höger är Anders Sunna själv och barnet är hans egen son. Det är upp till åskådaren att se och tolka sviten av bilder.

Målningen är ett inlägg i en debatt om rättigheter. Sunna hävdar sin och andras rätt att protestera i bild. Han anser att bilden är ett bättre medium för att föra fram sina åsikter än ordet.

Anders Sunna är född 1985 i Jukkasjärvi församling i Lappland och bor nu i Jokkmokk. Han har gått på konstskola i Umeå 2004 - 2006 och på Konstfack i Stockholm 2006 - 2009. Han har ställt ut på flera av de främsta institutionerna och har även deltagit flera internationella utställningar.

Hans konst är rebellisk, rentav rå, och den skildrar ofta det förtryck han och hans familj upplevt på grund av sin samiska identitet. Verken visar på människans oförmåga att se, höra och förstå. Djuren är däremot medvetna om hur viktig naturen är för jordens framtid.

Kontakt

Konsthallsansvarig
Elisabet Östh
0380-51 82 45
elisabet.osth@nassjo.se

Kulturassistent
Ninni Forssmed
0380-51 86 24
ninni.forssmed@nassjo.se

Missa inte!

Väggmålning Sju blommor av Borondo

På en gavel på Mariagatan 23 återfinns konstnären Borondos verk ”Sju Blommor”....

Väggmålning ROAs fågel av Roa

Den belgiske konstnären ROAs stora fågel målades under två dagar sommaren 2014. Målningen kan numer ...

Väggmålning Barnen och vargen av Milu Corech

Argentinska Milu Corech började måla 2011 efter att ha deltagit i en workshop med några av Buenos Ai...