Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Skulpturen Kolskyffeln

När Nässjö kommun inför millennieskiftet beslutade att skapa ett centralt placerat minnesmonument vände sig kommunen och galleristen Leif Holmer till den internationellt kände Carl Fredrik Reuterswärd.

Konstnären är tveklöst mest känd för sin knutna revolver Non-Violence. Den finns i en olika utföranden i en mängd städer i världen, den mest kända utanför FN-huset i New York . I Nässjö tog Reuterswärd fasta på stadens järnvägstradition, de gamla koleldade loken och, inte minst, de hårt arbetande eldarna som genom att skyffla kol förde loket framåt.

Skulpturen tillverkades efter konstnärens noggranna skisser och fick formen av en kolskyffel. Materialet är bergarten diabas och stenarna hämtades från stenbrotten ett par kilometer sydost om Bodafors.  Kolskyffeln fick redan innan sin tillkomst utstå en hel del kritik och har beskyllts för att vara både fult, dyrt och onödigt. Samtidigt är Kolskyffeln ett av få lokala konstverk som väckt stort engagemang och bred debatt. Vid invigningen på senhösten 1999 var Stortorget fyllt med folk. I dag används Kolskyffeln flitigt av Nässjöborna som samlingspunkt och mötesplats i centrum.

Fakta

  • Konstnär: Carl Fredrik Reuterswärd.
  • Placering: Rådhusgatan (mellan stadshuset och Coop).
  • Ägare: Nässjö kommun.

Kontakt

Konsthallsansvarig
Elisabet Östh
0380-51 82 45
elisabet.osth@nassjo.se

Kulturassistent
Ninni Forssmed
0380-51 86 24
ninni.forssmed@nassjo.se

Missa inte!

Skulpturen Förvecklingar

Efter en stor ombyggnad av centralstationen stod Nässjö Resecentrum klart hösten 1993....

Skulpturen Happy Guitar

Nässjöprofilen och den musikaliske eldsjälen Charlie Ceder var pappa till Pop i sommarnatt....

Skulpturen Silvatica

Nässjö har en lång och stark tradition av att visa samtidskonst av hög kvalitet. På 1960-talet genom...