Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

För praktikanten

Vanliga frågor och svar om feriepraktik.

Vad är skillnaden mellan att vara feriepraktikant och sommarvikarie?

Till skillnad från sommarvikarier ersätter inte du som feriepraktikant ordinarie personal. Du som feriepraktikant kommer att ha en handledare på arbetsplatsen. Syftet är att du ska lära dig yrket och samtidigt tillföra det där lilla extra på arbetsplatsen. Det kan handla om att läsa högt ur tidningen på äldreboende eller måla ett staket på en förskola.

Var ska jag vara och vem är min handledare?

Du som fått feriepraktik har fått ett mejl med information om din arbetsplats och kontaktuppgifter till din handledare. Det står även i bifogat i det här brevet. Ta kontakt med din handledare i god tid innan din praktik. Din handledare kommer att kunna svara på de praktiska frågorna kopplat till arbetsplatsen.

Hur bestäms vilken praktikplats jag ska få?

Om ditt namn lottas fram, matchar vi dig mot en arbetsplats inom något av de arbetsområden som du har valt. Detsamma gäller den period du valt att du vill arbeta samt den ort/kransort du kan tänka dig resa till. Exempelvis, har du valt att du kan arbeta inom alla arbetsområden under period 2 och inom Anneberg och Nässjö tätort så är det inom dessa kriterium som du kommer matchas.

Vad kommer jag ha för arbetsuppgifter?

Arbetsuppgifterna kan skilja sig mellan verksamheterna. Det kan handla om att läsa högt ur tidningen på äldreboende eller måla ett staket på en förskola. Du kan läsa mer om vanligt förekommande arbetsuppgifter under ”Olika typer av feriepraktik). Din handledare kan berätta mer konkret vad du kommer få göra.

Hur mycket får jag jobba?

Du kommer jobba 3 veckor, 6 h per dag och max 90 h totalt.

Kan min kompis lämna in sin ansökan i efterhand?

Nej, ansökningstiden är mellan 1–31 mars.

Kan jag byta min feriepraktikplats mot en annan?

Nej, platserna lottas ut och det är inte alla som alltid får erbjudande om en plats. Lediga platser kommer lottas ut till de praktikanter som ännu inte erbjudits en plats. Du kommer endast att erbjudas en plats.

Vart beställer jag belastningsregister?

Du beställer det hos polisen. Registret får du sedan hem i din brevlåda med posten. Detta brev ska uppvisas/skickas till oss på HR. Om du arbetar i en verksamhet där register behövs så får du inte lov att starta din praktik utan att vi sett detta register. Om du behöver register kommer du att få information om detta från oss. Läs mer på polisens webbplats,
Belastningsregistret - begär utdrag, Polismyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jag har skäl som gör att min arbetsplats kan behöva anpassas efter mina behov. Hur gör jag då?

Behöver du extra anpassning på grund av allergi, funktionsvariation eller annat? Då behöver du uppge det i din ansökan och beskriv noggrant vad vi behöver veta för att det fungera så bra som möjligt. Att fylla i detta gör INTE att du får sämre förutsättningar för att få en praktikplats än någon annan.

Vad är tidrapporten?

Tidrapporten är det dokument du med din handledare fyller i och sedan skickar till HR-avdelningen efter avslutad praktik. Dokumentet ska signeras av både feriepraktikant och handledare för att vara giltigt. Utan detta dokument kan vi inte betala ut din lön.

Ska jag arbeta röda dagar så som midsommar?

Nej, infaller en röd dag på en av dina arbetsdagar så jobbar du inte denna dag. I samråd med din praktikplats och handledare så är det dock okej att arbeta in förlorade timmar under andra dagar. Exempelvis att du arbetar 7 timmar ett par dagar istället för 6. Du får dock aldrig arbeta mer än vad lagen säger. För ungdomar minst fyllda 16 år innevarande år får man enligt lag inte arbeta mer än 8 timmar per dag.

Får jag lön även om jag inte jobbar vissa dagar?

Nej.

Vad får jag för ersättning?

Om du fullgör din praktiktid får du en ersättning på 4 950 kronor (innan skatteavdrag), det vill säga 55 kronor i timmen. Ersättningen betalas ut efter avslutad feriepraktik. För att få ersättning måste du skicka in en tidrapport, adressen hittar du längre ner. Både du och din handledare måste skriva under rapporten. Glöm inte anmäla bankkonto till Swedbank!

Hur får jag min lön?

Om du har fyllt 16 år har du rätt att förfoga över din egen lön. Nässjö kommun samarbetar med Swedbank. Har du sedan tidigare ett konto på Swedbank dit du fått lön från oss kommer pengarna att betalas ut till det. Har du inte fått lön tidigare från oss eller har en annan bank behöver du antingen anmäla ditt bankkonto till Swedbank eller anmäla din andra banks konto. Har du inget bankkonto när det är dags för löneutbetalning så kommer du få en utbetalningsavi som du får gå ner till banken med. Du kan läsa mer om kontoanmälan på Swedbanks hemsida,
Kontoregister – anmälan online, Swedbank Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

När får jag min lön utbetald?

Beroende på vilken period du arbetar så kommer du få lön utbetalt antingen den 10:de eller 27:de efter avslutad praktik. Vi kan inte ändra detta.

Kan jag ha med min mobiltelefon?

Ja, det kan du. Men under praktiktiden är det fullt fokus på uppgifterna. Undvik att sitta med din mobiltelefon. Utifrån sekretessen får man inte, vare sig som anställd eller praktikant, ha bilder på eller information om barn/elever/brukare i sin privata telefon.

Vad gäller kring starka parfymer?

Av hänsyn till kollegor, elever och brukare ska starka parfymer undvikas.

Kan jag vara ledig?

Nej, när du ansöker om feriepraktikplats så planerar verksamheten för att du fullgör dina tre veckor. Därför är det krav på att du är tillgänglig alla veckor.

Får jag busskort av er eller hur tar jag mig till praktikplatsen?

Nej, hur du tar dig till praktikplatsen är upp till dig. Vi står inte för några busskort eller transporter. När du ansöker om feriepraktik fyller du själv i vilka områden du har möjlighet att ta dig till och jobba i. Det är därför viktigt att du endast fyller i områden du själv kan transportera dig till och från. Annars är risken att du blir erbjuden en plats som du senare måste tacka nej till.

Vad händer om jag blir sjuk under praktiktiden?

Om du blir sjuk meddelar du detta till din handledare eller arbetsplats innan arbetsdagen börjar. Du fyller även i sjukfrånvaron i din tidrapport. För den tid du är frånvarande betalas ingen ersättning. I samråd med din handledare och arbetsplatsen kan du ha möjlighet att få jobba in vissa timmar. Du kan jobba max 90h.

Kan jag få ett intyg på genomförd feriepraktik?

Du kan få ett intyg. Din handledare är den som fyller i intyget.

Behöver jag betala skatt?

Om du tjänar under 20 008 kronor under 2022 behöver du inte betala någon skatt. För att inte behöva betala skatt måste du skicka in blanketten för ”intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag” till kommunens HR-avdelning, adressen ser du nedan. Du hittar årets blankett och mer information på Skatteverkets hemsida,
Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag (SKV 434), Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vad är adressen till dit jag ska skicka in min tidrapport och blanketten för utan skatteavdrag?

Nässjö kommun -HR-avdelningen
Feriepraktik
571 80 Nässjö

Olika typer av feriepraktik

Inom Nässjö kommun har vi flertalet olika praktikplatser. Beroende på verksamhet kan arbetsuppgifterna variera. Det är din handledare som kan ge dig information om vad du kommer få arbeta med mer praktiskt. I din ansökan till feriepraktiken kan du ange vad du helst hade velat ha praktik inom. Kategorierna kan variera från allt mellan skolverksamhet och vaktmästeri till dans, teater och musik eller lägerverksamhet. Nedan hittar du beskrivningar av ett par vanliga kommunala verksamheter där vi erbjuder feriepraktik.

Förskola eller fritidsverksamhet

En feriepraktik inom förskola, skola eller fritidsverksamhet ger dig erfarenhet av att arbeta med barn. Du kan exempelvis få komma att leka, läsa och bygga med barnen men kan även få vara behjälplig vid måltider och städning. Beroende på när din feriepraktik är så kan det vara mer eller mindre barn på plats inom verksamheten och arbetsuppgifterna anpassas därefter. I en period när det är mindre barn på plats inom verksamheten så kanske du får hjälpa till med att torka av leksaker, stolar eller vara behjälplig på andra vis beroende på verksamhetens behov. Arbete inom förskola och fritidsverksamhet sker såväl inomhus som utomhus.

Lokalvård/Städ

Inom lokalvård och städ så får du erfarenhet av att rengöra ytor eller möbler inom offentlig verksamhet. Det innebär att du följer lokalvården på en kommunal verksamhet, exempelvis en förskola eller skola, ett kontor eller andra lokaler som behöver städas. Du kommer sannolikt få hjälpa till att rengöra bänkar/stolar och skåp, städa trappor och klassrum, putsa glasrutor och hjälpa till i tvätteri. Andra arbetsuppgifter kan exempelvis inkludera lättare målning, möblering eller flytthjälp.

Matsal/Kök

En feriepraktik inom matsal/kök ger dig erfarenhet av att arbeta med mathantering. Hygienen i köken är extra viktig och det kan därför bli aktuellt att du får låna kläder och lära dig dagliga hygienrutiner på plats. Köken lagar mat för verksamheter inom barnomsorg, äldreomsorg eller i ett storkök och du kommer främst att få arbeta med lättare köksarbete, disk och städning. Inom vissa verksamheter kan du få vara med och planera för och göra frukost för boende eller barn. Även bakning kan tillkomma som en enklare arbetsuppgift.

Vård- och omsorg

En feriepraktik inom vård- och omsorg ger dig erfarenhet i att stötta andra människor samt lära dig enklare omvårdnad och stöd. Det kan bland annat vara inom en verksamhet för personer med funktionsvariationer, på ett äldreboende eller inom hemtjänsten, där man besöker personer i deras hemmiljö. Du kommer att få delta i många sociala aktiviteter, såsom att promenera, läsa tidning, samtala, spela spel. Du kommer också få arbeta med praktiska uppgifter: lättare omsorgsuppgifter, köksarbete i form av förberedning av mat, frukost och fika, dukning, servering samt städ, bäddning av sängar och tvätt med mera.

Kultur

En feriepraktik inom området kultur kan innebära en mängd områden. Beroende på vilka verksamheter vi för året kan ta emot inom så kan en praktik inom kultur innebära att jobba på ett bibliotek, ett museum eller med underhållning. Tidigare år så har kulturområdet inkluderat bland annat jobb som kulturvärd, dokumentation av museum föremål, skapandet av sommaraktiviteter för yngre barn, ljud- och ljus teknik, fotografiprojekt, dans med uppvisningar, musik på stan eller teaterproduktion. Kultur kan innebära allt från evenemang till mer praktiskt inomhusarbete inom kulturområdet.

Vaktmästeri

Inom vaktmästeriet får du erfarenhet av att arbeta praktiskt, där den främsta uppgiften är att hålla miljöer rena och snygga. Beroende på verksamhet och behov så kan du få hänga med på en mängd olika uppgifter. Vanligt förekommande är vaktmästaruppgifter såsom trädgårdsarbete, städ, flytt av möbler, målning, reparationer och montering. Arbetet kan ske både inomhus och utomhus, i ett bostadsområde, på en verksamhet för barn eller äldre eller på en verksamhet för idrott. Ibland jobbar man på ett och samma ställe och ibland kan man komma att behöva åka runt till olika ställen tillsammans med sin handledare.

Praktiskt inomhusarbete

En del av kommunens verksamheter är kontorsarbeten. Beroende på verksamheten så innebär det praktiska inomhusarbetet ibland en del städ och rensning, administrativa uppgifter såsom sortering i arkiv eller att helt enkelt ta hand om material, vara med i datasystem eller sortera och packa.

Idrott och föreningsliv

En feriepraktik inom föreningslivet kan innebära två riktningar. Antingen arbetar du mot idrotten eller mot en övrig förening. Inom idrotten kan du exempelvis få arbeta som ledare, hålla lekar eller stå i kiosk. Jobbet kan vara både inomhus och utomhus. Inom övrig förening kan jobbet innebära att bland annat anordna olika aktiviteter, vara med på aktiviteter eller vara med och skapa något från grunden. Beroende på förening kan arbetet även innebära att vara behjälplig med diverse uppgifter så som trädgårdsarbete, lättare målning eller sortering.

Entreprenörskap

Vi i Nässjö kommun har ett samarbete med ”Ung Drive”. Du får en sommar prova på att starta eget företag! För att klara uppdraget kommer du behöva använda ett entreprenöriellt förhållningssätt och agera på möjligheter, ta eget ansvar samt våga testa om och om igen. Du kommer få inspiration och coaching från handledare, men också friheten att skapa ett eget företag och testa din alldeles egna idé. Du kan göra det själv eller ihop med kompisar som också ansöker. Entreprenörskapet ansöks genom Ung Drive och är inte en del av den kommunala feriepraktiken ute i verksamheterna. Du hittar mer information och ansöker via länken,
UngDrive, Nässjö kommun.


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.