Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

För praktikanten

Frågor och svar

Om du är intresserad av vad det innebär att göra feriepraktik kan du här läsa de vanligaste frågorna och svaren. Om det är något utöver detta som du undrar över är du välkommen att kontakta ansvariga för kommunens feriepraktik.

Vad är skillnaden mellan att vara feriepraktikant och sommarvikarie?

Till skillnad från sommarvikarier ersätter inte du som feriepraktikant ordinarie personal. Du har en handledare på arbetsplatsen. Syftet är att du ska lära dig yrket och samtidigt tillföra det där lilla extra. Det kan handla om att läsa högt ur tidningen på äldreboende eller måla ett staket på en förskola.

Var ska jag vara och vem är min handledare?

Du som fått feriepraktik har fått ett mail med information om din arbetsplats och kontaktuppgifter till din handledare.  Ta kontakt med din handledare i god tid innan din praktik. Din handledare kommer att kunna svara på de praktiska frågorna kopplat till arbetsplatsen.

När ska jag praktisera?

Vilken period du ska ha praktik står i ditt bekräftelsemail. De exakta arbetstiderna kan variera mellan arbetsplatserna, ring därför till din handledare och kolla vilka tider som gäller på just din arbetsplats. Som feriepraktikant praktikserar du sex timmar per dag (lunchrasten är inte inräknad). Under hela feriepraktiken kan du praktisera max 90 timmar.

Vad händer om jag blir sjuk under praktiktiden?

Om du blir sjuk meddelar du detta till din handledare eller arbetsplats innan arbetsdagen börjar. Du fyller även i sjukfrånvaron i din tidrapport. För den tid du är frånvarande betalas ingen ersättning. I samråd med din handledare och arbetsplatsen kan du ha möjlighet att få jobba in vissa timmar.

Vad får jag för ersättning?

Om du fullgör din praktiktid får du en ersättning på 4 950 kronor (innan skatteavdrag), det vill säga 55 kronor i timmen. Ersättningen betalas ut efter avslutad feriepraktik. För att få ersättning måste du skicka in en tidrapport. Både du och din handledare måste skriva under rapporten. Glöm inte anmäla bankkonto till Swedbank!

Behöver jag betala skatt?

Om du tjänar under 20 008 kr under 2020 behöver du inte betala någon skatt. För att inte behöva betala skatt måste du skicka in blanketten för ”intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag” till kommunens HR-avdelning.


Mer information

Expandera Minimera

Kontakt

Expandera Minimera

Ansvarig feriepraktik
Olivia Ingman
0380-51 81 20
feriepraktik@nassjo.se

Hjälpte informationen på den här sidan dig?


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
×
Use Google to translate nassjo.se.
Please be aware that Nässjö kommun cannot take responsibility for the accuracy of the translation.