Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Medborgarbudget

Medborgarbudget

Rockfestival, takodlingar, trampolinpark eller aquaponikanläggning. Hur vill du utveckla platsen du bor på? Nässjö kommun vill ta vara på de idéer som finns på landsbygden. Därför finns medborgarbudget.

Vad är medborgarbudget?

Medborgarbudget är ett sätt att involvera medborgare i beslut om hur kommunens resurser ska användas. Det betyder att du är med och lämnar förslag och röstar.

Syftet är att öka det lokala engagemanget och möjligheten för kommuninvånare på landsbygden att påverka sin närmiljö och utvecklingen i samhället.

Hur går det till?

Nässjö kommun har tolv planeringsområden där medborgarbudget ska genomföras. Områdena består av de största orterna i kommunen med omgivande landsbygd. Varje år genomförs en medborgarbudgetprocess i en eller två av dessa områden beroende på områdets storlek. Alla som bor inom området kan lämna in förslag kring hur pengarna ska användas. Det kan vara både fysiska åtgärder och gemensamma aktiviteter. En projektgrupp från Nässjö kommun utvärderar förslagen. Sedan får ni rösta på de alternativ som är genomförbara. Slutligen genomförs de satsningar som fått flest röster.

Under 2022 fick Bodafors lämna in förslag till medborgarbudget. 2023 är det Forserum som står på tur. Sedan blir det Anneberg 2024 och Malmbäck 2025. Därefter är det Ormaryd och Solberga 2026, Grimstorp och Fredriksdal 2027, Flisby och Äng 2028 och Sandsjöfors och Stensjön 2029.

Tillsammans skapar vi en levande landsbygd!

Se filmen Medborgarbudget - en demokratisk process

Filmen beskriver medborgarbudgetens alla steg. Du får också ta del av erfarenheter från Nässjö kommun. Den är 7 minuter lång. Klicka på länken eller bilden för att komma till filmen på sidan,
Medborgarbudget, SKR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Bild som visar en videospelare med texten medborgarbudget - en demokratisk process. I bakgrunden är det en sjö med brygga, båtar och skog.

Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.