Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Publicerad:

Nässjös grundskolor utmanar varandra i att gå och cykla till skolan

Exempelbild

Nu startar utmaningen Gå och cykla till skolan för alla grundskolor i Nässjö kommun. Satsningen ska främja hälsa, trafiksäkerhet och miljö.

Gå och cykla till skolan är en utmaning för alla elever och lärare i Nässjös grundskolor som pågår 15 april – 3 maj. Under tre veckor får varje klass samla poäng genom att gå, cykla eller resa med kollektivtrafik till och från skolan.

När utmaningen är genomförd utses bästa klass i varje årskurs och bästa skola. Eleverna tävlar om ett förstapris på 5 000 kr och pengarna ska användas till något roligt för hela klassen.

Syftet med utmaningen är att minska bilåkandet, förbättra trafiksäkerheten, främja hälsan och bidra till en bättre miljö.

- Det finns så många fördelar med den här utmaningen, säger Helena Petersson som är grundskolechef i Nässjö kommun. Fysisk aktivitet ger bättre studieresultat och med färre bilar kring skolan blir skolmiljön tryggare. Alla kan vara med och bidra - elever, föräldrar och personal!

Gå och cykla till skolan är aktivitet från Trafikkalendern, Sveriges största läromedel om barn och trafik. Under våren 2024 arrangeras en lokal variant i Nässjö kommun, som är ett samarbete mellan Nässjös grundskolor, kommunledningskontoret och tekniska serviceförvaltningen.

- Gång och cykel är prioriterat i Nässjö kommun, säger Joel Spångby som är samhällsbyggnadschef på tekniska serviceförvaltningen. I år fortsätter vi bland annat att bygga ut Nässjös gång- och cykelvägar, sätter upp nya vägvisningsskyltar för cyklister och så denna storsatsning på att motivera barn och ungdomar att gå och cykla till skolan.

På höstterminen deltar Nässjös skolor i Trafikkalenderns nationella utmaning, när skolor i hela Sverige tävlar mot varandra.

Regler och upplägg för utmaningen Gå och cykla till skolan Öppnas i nytt fönster.