Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Yrkeshögskola

Våra yrkeshögskoleutbildningar (YH) finns bara inom områden där det finns en tydlig efterfrågan på arbetskraft. Allt eftersom behovet skiftar och ändrar sig över tid gör även våra YH-utbildningar det. På så sätt kan du vara säker på att utbildningen du väljer att studera motsvarar arbetsmarknadens kompetensbehov och att du i
din framtida yrkesroll är efterfrågad och behövs.

En banteknikers vanliga arbetsuppgifter är växel- och rälsbyten, snö- och vegetationsröjning och spårjusteringar. I arbetet ingår även att byta ut komponenter som blivit slitna och kontrollera att all teknik fungerar som den ska. Arbetet kan ske både i tunnelbanor, på spårväg och järnväg.

Att jobba som bantekniker är mycket varierande och du jobbar i arbetslag och tillsammans med andra yrkesgrupper inom järnväg. Arbetet sker oftast utomhus i nästan alla väder och genomförs utifrån när trafiken på spåren kan stängas av vilket kan innebära nattarbete och arbete under tidspress.

Många bantekniker arbetar periodvis utanför hemorten.

För mer information och ansökan besök utbildningen på sidan,

Som kontaktledningstekniker arbetar du med att ersätta gamla kontaktledningar med nya och att underhålla och laga de befintliga kontaktledningarna. Du arbetar med el- och trafiksäkerhet på järnvägsspåren och du är en viktig pusselbit för att infrastrukturen ska fungera på bästa sätt. Till din hjälp har du spårgående fordon och du jobbar från korg. Yrket utövas utomhus och innebär att följa ritningar och att ha god materialkännedom. Det är ett fysiskt arbete som kräver god kondition och stor rörlighet.

För mer information och ansökan besök sidan för utbildningen,

Arbetsuppgifterna i yrkesrollen som lokförare varierar inom de olika företagen, från att enbart köra tåg till att ha mer flexibla arbetsuppgifter som växlare, radioloksoperatör m.m. Hos vissa arbetsgivare är man både lokförare och tågvärd. Lokföraryrket har i större utsträckning också blivit ett serviceyrke. Arbetstiderna som lokförare kan variera. Som lokförare på godståg kan du ofta få räkna med nattarbete och överliggning på annan ort, medan lokförare inom lokaltrafiken ofta jobbar dagtid.

För att passa som lokförare bör du vara serviceinriktad, ha ett säkerhetstänk och kunna fatta kloka beslut i oväntade situationer. Det är också en fördel om du är intresserad av teknik. 

För mer information och ansökan besök utbildningen på sidan,

Som vindkrafttekniker är du med och bidrar till omställningen till förnybar elproduktion. Rent praktiskt innebär yrket att du jobbar med hydraulik, mekaniska delar men även med elektronik och olika styr- och reglersystem. Det är ett fritt yrke där du själv lägger upp planeringen och ansvarar för service, drift- och underhållsarbete i en eller flera vindkraftsparker. Du jobbar i team och säkerheten är alltid prio ett.

För mer information och ansökan besök sidan för utbildningen,

Kontakt

Expandera Minimera

Nässjöakademin
Framtidsvägen 1
571 35 Nässjö
nassjoakademin@nassjo.se


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.