Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Språkval i årskurs 6

När du går i årskurs 5 gör du ditt språkval inför årskurs 6. Franska, spanska eller tyska är språk du kan välja. Du kan även välja att läsa svenska/engelska.

Språk att välja

  • Franska
  • Spanska
  • Tyska
  • Svenska/engelska

Språk är roligt

Det är roligt att kunna många språk. Du kan få vänner i många andra länder, bland annat genom internet, och du kan förstå vad de säger i utländska filmer. När du är utomlands får du lättare att klara av olika situationer och du kan upptäcka saker du skulle ha missat annars. Det finns också många i Sverige som talar olika språk.

Språk för framtiden

Du har större chans att komma in på den utbildning du vill om du läser språk. Betygen i moderna språk räknas högre än andra betyg. Du förbättrar också dina möjligheter att i framtiden få ett jobb som verkligen intresserar dig. Fler än tidigare åker utomlands och jobbar, då behöver man oftast kunna fler språk än engelska.

Språk för fred

Om vi kan fler språk har vi lättare att förstå andra människor och slipper sådana missförstånd som beror på att vi inte kan prata med varandra. Språkkunskaper kan alltså vara bra för att undvika konflikter och kanske till och med krig. Europarådet och EU har som mål att vi som bor i Europa förutom vårt modersmål ska kunna minst två språk till.

Högre meritvärde med betyg i moderna språk

Ett betyg i moderna språk ger en så kallad meritpoäng. När du ska söka till gymnasiet kommer dina bokstavsbetyg att räknas om till siffror (ett meritvärde som är summan av dina betyg). Meritpoängen för moderna språk läggs till ditt meritvärde som då blir högre. Det här kan öka dina chanser att komma in på den gymnasieutbildning du vill gå.

Betygen i moderna språk från gymnasieskolan är av samma anledning viktiga om du vill studera vidare på universitet eller högskolan, särskilt om du vill gå en utbildning som många söker till.

Det här kommer du att lära dig

Under språklektionerna kommer du att få öva på att lyssna, läsa, tala samtala och skriva på det nya språket. Det kan vara att du pratar om dig själv, dina och andras intressen, olika personer, platser du besökt och olika händelser.

När du slutar nian kommer du att kunna klara dig med språket i många situationer, till exempel i en affär eller när du träffar nya vänner som talar språket. Du kommer också att veta en hel del om hur människor som talar språket lever och tänker och vad som är lika och olika jämfört med hemma.

Språken du kan välja

På skolorna i Nässjö kommun kan du välja mellan de moderna språken franska, spanska och tyska.

Franska

De flesta som bor i Frankrike men också många som bor i Schweiz, Luxemburg, Belgien och den kanadensiska delstaten Québec har franska som modersmål. I ett flertal länder där invånarna talar olika språk använder man franska som ett gemensamt språk, till exempel i Kamerun, Tunisien och Senegal. Sammanlagt har minst 220 miljoner människor franska som modersmål eller andraspråk.

Spanska

Spanska talas, förutom i Spanien, i stora delar av Syd-, Mellan- och Nordamerika. Exempel på spansktalande länder är Mexiko, Argentina, Chile och Kuba. I USA är cirka 15 procent av befolkningen spansktalande. Sammanlagt finns lång över 400 miljoner människor som har spanska som modersmål eller andraspråk.

Tyska

Tyska är modersmål för cirka 100 miljoner människor. De bor framförallt i Tyskland, Österrike, Schweiz, Liechtenstein, Luxemburg, Belgien och Norditalien.

Många som bor i andra europeiska länder kan också tala tyska. Tyskland ligger nära Sverige och våra länder har många kontakter.

Svenska/ engelska (räknas inte som moderna språk)

Om du tycker att svenska eller engelska är väldigt svårt finns det möjlighet att, istället för att läsa ett nytt språk, få mer tid till svenska och engelska. Prata gärna med din lärare om detta om funderar på detta.

Känner du dig väldigt osäker är det bra att veta att det är lättare att börja på ett språk och sedan byta till svenska/engelska om det känns för svårt än att göra tvärt om. Det kan vara kul att testa läsa ett språk.

Kontakt

Expandera Minimera

Rektor
Pernilla Swahn Heikkinen
0380-51 82 86
pernilla.swahn-heikkinen@nassjo.se


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.