Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Landsbygdsutveckling i Nässjö

Här finns information om kommunens arbete med landsbygdsutveckling. För dig som vill utveckla din bygd finns det bidrag och stöd som du kan söka. Landsbygdsutveckling handlar om hela samhällets utveckling.

De människor och resurser som finns på landsbygden är avgörande för att uppnå en hållbar utveckling och att stärka kommunens attraktionskraft. På landsbygden produceras många av de varor och tjänster som vi alla är beroende av för att möta till exempel klimatförändringar, en försämrad hälsa samt ett ökat mat- och energibehov.

Kommunen har runt 32 000 invånare varav över 13 000 är bosatta utanför Nässjö tätort. Många engagerar sig ideellt i föreningar eller är entreprenörer och företagare som bidrar till kommunens vardag och utveckling. Runt en tredjedel av kommunens registrerade företag, över 1000, har sina besöksadresser utanför Nässjö tätort.

Arbetssätt för landsbygds- och ortsutveckling 2022-2029

Kommunen jobbar aktivt med utveckling på landsbygden och kommunstyrelsen har beslutat om ett arbetssätt som gäller för perioden 2022-2029. Fem huvudsakliga verktyg används: medborgarbudget, centrumutvecklingsprojekt med medborgardialog, investeringsbidraget kommundelspeng, prioriteringsmöten om drift- och underhåll i dialog med samhällsföreningar, och medlemskap i Leader-området Astrid Lindgrens hembygd. Kommunens arbete är bara en del av utvecklingen av landsbygden, den drivs till stor del av driftiga och engagerade människor som brinner för sin hemort.

Nässjö kommun har använt sig av medborgarbudget som metod för landsbygdsutveckling sedan 2016, tidigare under projektnamnet En halv miljon idéer. Varje år tilldelas en eller två planeringsområden (orter och omgivande landsbygd) ett belopp avsett till investeringar eller aktiviteter som ökar platsens attraktivitet, gemenskap och möjligheter för rörelserikedom. Medborgarna lämnar in sina idéer och efter att projektgruppen har granskat förslagen är det medborgarna som röstar fram vilka idéer som ska genomföras. Mer om metoden och pågående projekt går att läsa på sidan,
Medborgarbudget.

Mellan 2022 och 2025 pågår ett projekt som syftar till att utveckla torg- och centrumytor i samband med planerade underhållsåtgärder i de fyra största landsbygdsorterna i kommunen: Anneberg, Malmbäck, Bodafors och Forserum. En projektgrupp tar fram ett förslag som passar inom de befintliga ekonomiska ramarna och presenterar det för medborgarna på orten. Med hjälp av medborgardialog utvärderas förslaget och det förbättras innan arbete på platsen påbörjas. När arbetet är klart firas satsningen med en invigningsfest.

Kommunen är uppdelad i flera kommundelar, också kallade planeringsområden. Varje kommundel utanför Nässjö tätort tilldelas årligen en summa som kallas för kommundelspeng. Syftet med kommundelspeng är att underlätta för lokala aktörer, i samverkan, att genomföra insatser som bidrar till att utveckla och ta vara på det som finns i sin kommundel genom investeringar, aktiviteter eller andra insatser.

För att ta del av kommundelspeng ska målsättningen i projektet vara att öka trivsel, gemenskap, attraktivitet eller trygghet i den egna kommundelen eller på annat sätt ta till vara och utveckla kommundelen. Insatsen ska vara tillgänglig för allmänheten och vara till för en bred målgrupp. Med frågor om finansiering med kommundelspeng kan du vända dig till Utvecklingsavdelningen.

Bidraget kan sökas av en förening, organisation eller privatpersoner i grupp/nätverk som verkar i kommundelen/bygden. Ansökningar på mindre belopp upp till 5 000 kr hanteras löpande av en grupp tjänstepersoner, större ansökningar hanteras av styrgruppen inom två månader.
Ansökan om kommundelspeng, Friweb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Varje år träffar tjänstepersoner från Nässjö kommun samhällsföreningar och byalag på kommunens landsbygdsorter. Då förs dialog för att prioritera skötselåtgärder inom de befintliga ekonomiska ramarna. Möten handlar bland annat om drift och skötsel av kommunaltekniska anläggningar som gator, parker och fritidsanläggningar.

Om det finns något du tycker är viktigt att lyfta vid ett prioriteringsmöte kan du ta kontakt med samhällsföreningen eller byalaget på din ort. Om du ser något som borde åtgärdas på kommunens anläggningar kan du använda dig av kommunens felanmälningstjänst. I samma tjänst kan du även framföra synpunkter till kommunen.
Felanmälan Nässjö kommun

Har ni en idé om utveckling av landsbygden i Nässjö kommun? Kommunen ingår i Leader-området Astrid Lindgrens hembygd. Leadermetoden har funnits sedan 1991 och fortsätter att vara en viktig del av EU:s arbete med landsbygdsutveckling. I Sverige styrs den av det så kallade Landsbygdsprogrammet. Leadermetoden bygger på samverkan mellan privat, offentlig och ideell sektor för att ta vara på lokalt engagemang för utveckling av landsbygden.

Astrid Lindgrens hembygd stöttar lokala aktörer med kompetensutveckling, finansiering och inspiration. De fungerar också som stöd för de som vill bolla sina tankar och idéer om utveckling av landsbygden. Det går både att söka projektstöd för stora projekt och Leadercheckar för mindre projekt. Läs om aktuellt stöd och inspireras av andra projekt på webbplatsen för Astrid Lindgrens hembygd,
Aktuella stöd, Astrid Lindgrens hembygd.

Har du frågor, funderingar eller idéer som rör landsbygdsutveckling med hjälp av Leader är du välkommen att kontakta Nässjö kommun eller Astrid Lindgrens hembygd.

Kontakt

Expandera Minimera

Utvecklingsavdelningen
0380-51 80 00