Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Publicerad:

Jordgloben i Kvarntorpsrondellen invigs

Exempelbild

Landskapsarkitekt Mirjam Alinder och jordgloben i Kvarntorpsrondellen under stenläggningen.

Det har blivit premiär för den nya jordgloben i Kvarntorpsrondellen. Utsmyckningen är en symbol för Nässjös industriella arv men också för mångfald och mänskliga möten.

Jordgloben är fem meter i diameter och har designats av Mirjam Alinder som är landskapsarkitekt på tekniska serviceförvaltningen i Nässjö kommun.

- Jordgloben är resultatet av ett samarbete mellan Nässjö kommun, NNAB och det lokala näringslivet, berättar Mirjam Alinder. Genom skickligt lokalt hantverk har globen tagit form och reser sig nu över Kvarntorpsrondellen.

Tanken med utsmyckningen var att hitta en symbol för det glokala. I Nässjö bor och arbetar människor från olika delar av världen och företagen i området har många internationella kontakter. Jordgloben visualiserar Nässjös vision ”Världens rum för människor och möten” samtidigt som den sätter Nässjö på världskartan.

Globen vilar på stenar som återvunnits från andra projekt. Stenläggningen har formen av hjulet i Nässjö kommuns vapensköld som symboliserar industri och järnväg.

- Vi ville ha någonting som syntes tydligt ovanifrån, det är många som använder Google Maps nuförtiden, förklarar Mirjam.

Longituder och latituder är tillverkade i järn som ska få rosta, och världsdelarna är gjorda i aluminium. Designen har hämtat inspiration från Nässjös platsvarumärke Ett annat Småland. Den stora globen kommer att vara belyst nattetid och förhoppningen är att den ska bli ett omtyckt landmärke.

- Ta en tur till jordgloben och titta, uppmanar Mirjam Alinder. Det är en utsmyckning som vi hoppas att alla som passerar ska kunna njuta av under många år framöver.

Nässjö kommun inviger jordgloben tillsammans med alla som bidragit till utsmyckningen - hantverkare och det lokala näringslivet i området.