Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Publicerad:

Ljus på Orange Week och Orange Day

Exempelbild

Utifrån Agenda 2030 uppmuntrar vi alla att delta i Orange Week och engagera sig i arbetet för jämställdhet och att motarbeta våld mot kvinnor. Tillsammans kan vi skapa ett tryggare och mer rättvist Nässjö kommun där alla individer kan leva sina liv utan rädsla för våld eller diskriminering.

Orange Week, vecka 47, med Orange Day, 25 november, är årliga evenemang som syftar till att uppmärksamma och bekämpa våld mot kvinnor och flickor. Kampanjer äger rum över hela världen och är en del av FN:s initiativ för att främja jämställdhet och avskaffa våld mot kvinnor. Orange Day instiftades av FN 1999 som påminnelse om Deklarationen om avskaffande av våld mot kvinnor, från 1993.
Ta del av UN Women's arbete Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Under vecka 47 är Jönköpings län fyllt av evenemang, aktiviteter och workshops som främjar medvetenhet och delaktighet i arbetet för att eliminera våld mot kvinnor.
Ev vecka fri från våld Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vårt engagemang under Orange Week 2023

I år uppmärksammar vi veckan med att:

  • tjuvstarta veckan redan 18 november med att stödja NIF och deras Familjedag mot våld i nära relationer, tillsammans med andra företag och organisationer, med fritt inträde vid familjedag där vinsten för bland annat auktion av spelartröjor oavkortat går till Kvinnojouren i Nässjö
  • belysa fastigheten Kulturhuset Pigalle med orange sken under veckan
  • erbjuder allmänheten att delta i föreläsning den 23 november med Nässjöbördiga Lena Östlund och Linköpingsläkaren Johanna Simmons kring att äldre personer är extra utsatta för våld i nära relation och hur anhöriga kan närma sig frågan och agera
    (info och anmälan: nassjo.se/evenemang Öppnas i nytt fönster.)
  • relationsvåldsteamet marknadsför sig under veckan med give-aways på av dem utvalda platser.

Jämställdhetsarbete utifrån Agenda 2030

Jämställdhet är en viktig del i vårt arbete. Vi vill att Nässjö kommun ska vara en plats där alla känner sig välkomna, trygga och respekterade oavsett kön, ålder, etnicitet, religion, sexuell läggning eller funktionsvariation. Vi vill att alla ska ha samma möjlighet att förverkliga sina drömmar och vara delaktiga i att forma vår gemensamma framtid.

Vi arbetar aktivt med att motarbeta mäns våld mot kvinnor. Vi stödjer och samarbetar med olika organisationer och myndigheter för att ge stöd och hjälp till de som är drabbade av våld i nära relationer. Vi erbjuder skydd, rådgivning och stöd till drabbade och arbetar för att förebygga och bekämpa våldet.
Info kring relationsvåldsteamet

Vi önskar att du är med oss i detta arbete. Du kan bidra genom att sprida kunskap om jämställdhet, utmana normer och fördomar, stötta och uppmuntra andra, och anmäla om du ser eller hör något som strider mot jämställdhet. Tillsammans kan vi göra skillnad för en mer jämställd och hållbar värld!
Läs mer om Agenda 2030 och Mål 5: Jämställdhet på vår webb.

Säg Jäj! — För ett Jönköpings län fritt från våld

Jäj är en regional portal för att lyfta goda exempel på jämställdhetssatsningar i Jönköpings län. Här hittar du också metodstöd för att arbeta med jämställdhet samt aktuella nyheter och aktiviteter.
Läs mer på Jäj! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.